Dubbel gevoel over extra coronamaatregelen: 'Dit is moeilijk te accepteren, wij zijn geen brandhaard'

Fulco Theater in IJsselstein: 'Het is een drama'
Fulco Theater in IJsselstein: 'Het is een drama' © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Teleurstelling overheerst, maar er is ook begrip voor de nieuwe coronamaatregelen. Premier Mark Rutte kondigde gisteravond aan dat onder meer theaters, bioscopen, bibliotheken en zwembaden voor zeker twee weken dichtgaan. Ook publieke locaties zoals pretparken en dierentuinen gaan op slot. Verder deed de premier een dringende oproep om niet op (wintersport)vakantie te gaan.

Spoorwegmuseum, Ouwehands en Dierenpark Amersfoort

De Club van Elf, de belangenvereniging met 23 dagattractieparken, waaronder Ouwehands Dierenpark, het Spoorwegmuseum, de Efteling en Artis, houdt hoop in de traditioneel drukke maand december weer open te zijn. "Het is belangrijk dat we nu stappen zetten", stelt directeur Kees Klesman van de Club van Elf. "Dus nu een harde klap zodat we richting de kerstperiode weer open kunnen."
Volgens Klesman komen de dagattractiebedrijven niet per se in financieel zwaar weer vanwege deze twee weken durende sluiting. "November is traditioneel een rustige maand. Toch blijft het vervelend, want er is al veel geld verloren dit jaar."
Ouwehands bij de heropening in mei.
Ouwehands bij de heropening in mei. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Dierenpark Amersfoort, waar gisteren twee ontsnapte chimpansees werden gedood, spreekt van een verdrietige dag en een "harde financiële klap". "Sinds de heropening afgelopen voorjaar, hebben we ons park volledig aangepast om gezinnen een fijn en veilig dagje uit te geven. Ons park is een doorlooplocatie waarbij het grootste gedeelte van het bezoek zich in de buitenlucht afspeelt en er zijn dan ook geen incidenten geweest sinds de opening eind mei. DierenPark Amersfoort is geen brandhaard en werd ook niet zo gezien."
"We zagen het aankomen, maar als je het zo hoort op tv is het toch wel een verschrikkelijke mededeling en ik snap de argumentatie ook niet", zegt directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. "Ik heb er begrip voor dat er wat moet gebeuren tegen het virus, maar er wordt nu gezegd dat het met reisbewegingen te maken heeft, terwijl je veel specifieker moet kijken. Mensen komen niet naar ons met het openbaar vervoer. Ze stappen bij ons uit op het parkeerterrein en lopen de dierentuin in. Dit omzetverlies is niet nodig, ik vind dit moeilijk te accepteren."

Zwembaden

De zwembaden zagen een tijdelijke sluiting totaal niet aankomen. "Tijdens de maatregelen in maart hadden we als zwembranche eerder een uitzonderingspositie, ook omdat het virus afgebroken wordt in zwemwater", zegt Guust Jutte van de Koninklijke Nederlands Zwembond ( KNZB). "Er zijn voldoende wereldwijde onderzoeken waaruit blijkt dat chloor corona afbreekt. Onder water is bijna de veiligste plek waar je kunt zijn."
Zwembaden dicht.
Zwembaden dicht. © Pixabay
Jutte heeft dan ook een dubbel gevoel bij de maatregelen. "Laten we voorop stellen dat we met z'n allen de nodige offers moeten brengen om dit virus te verslaan. Als dit daaraan bijdraagt, moeten we dat doen", beschrijft Jutte zijn gevoel. "Maar de gevolgen zijn enorm voor mensen die dagelijks zwemmen, zoals bejaarden die zich fit houden met baantjes zwemmen, tot en met de zwemlessen die van groot belang zijn in zo'n waterrijk land. Daarnaast krijgt ook het verenigingsleven een knauw."
De sluiting geeft extra druk op de sector die al in zwaar weer zit. "Het zwembad staat bij veel gemeenten al onder druk. Het is een dure voorziening en lastig om open te houden. Een tijdelijke sluiting brengt, net als bij bijvoorbeeld theaters, de continuïteit in gevaar", legt Jutte uit.

Theaters

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties ( VSCD) zegt in een reactie de keuze van het kabinet om theaters en bioscopen voor in ieder geval twee weken dicht te gooien te begrijpen met het oog op het verlichten van de zorg. "We hoopten nog dat de theaters en concertzalen, samen met musea en bibliotheken, open konden blijven. Maar nu dat niet het geval is, betekent dit opnieuw de nodige aanpassingen voor de podia", laat een woordvoerder weten. "Dat geldt met name voor de ongeveer 50 procent die ondanks de beperking van 30 personen nog een aangepast programma aanboden. Daarvoor kwam vanuit het publiek en producenten veel waardering."
De Vereniging Vrije Theater Producenten ( VVTP) denkt dat de nieuwe maatregelen weinig zullen veranderen aan de situatie voor theaters en makers. "Maar toch dringen we er bij de regering op aan theaters en bioscopen zo snel als dat mogelijk is weer deels te openen", zegt voorzitter Boris van der Ham. "Theaters zijn veilige plekken gebleken, er is de afgelopen maanden geen enkele besmetting geweest. De komende maanden kunnen juist die plekken mensen helpen om op een veilige wijze te ontspannen en de moed er in te houden."
TivoliVredenburg.
TivoliVredenburg. © RTV Utrecht / Niels Drost
"Het is even slikken en schakelen, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en moeten het virus eronder zien te krijgen. En online gaan we wel door", zegt directeur Jeroen Bartelse van TivoliVredenburg. "We hopen vurig dat we over twee weken weer open kunnen." Financieel is het een klap voor het Utrechtse muziekpaleis. "Gelukkig steunt de overheid ons. Helaas hebben we die steun nu langer nodig."
RTV Utrecht peilde vanmorgen de stemming bij het Fulco Theater in IJsselstein.
'Het is een drama, we hebben ons stinkende best gedaan'

Bioscopen

Pathé baalt dat het voorlopig de deuren moet sluiten vanwege de verscherpte coronamaatregelen. Toch begrijpt de bioscoopexploitant, met 30 bioscopen en ruim 200 zalen de grootste van Nederland, dat het nodig is. "De veiligheid van onze bezoekers en medewerkers staat altijd voorop, en daarom volgen wij te allen tijde de richtlijnen van de overheid en het RIVM", laat een woordvoerder weten. Bezoekers die al een kaartje hadden gekocht voor de komende twee weken krijgen hun geld terug. Voor abonnees wordt ook een passende oplossing gezocht.
Pathé in Amersfoort.
Pathé in Amersfoort. © RTV Utrecht
De branche benadrukt dat alle bioscopen de afgelopen maanden "zo veilig en hygiënisch" mogelijk zijn ingericht en dat er naar eigen zeggen geen enkele corona-uitbraak in een van de zalen is geconstateerd.
Eerder deed de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters ( NVBF) al een oproep aan de politiek voor extra financiële steun vanwege de coronacrisis. Nu de zalen weer worden gesloten gaan er bioscopen en filmtheaters omvallen in de komende periode, waarschuwt de NVBF. Het is de tweede keer dat de bioscopen vanwege corona moeten sluiten. In juni gingen de deuren weer open voor een beperkt publiek. Eerst waren dat er maximaal dertig, later honderd en daarna opnieuw dertig.

Reisbranche

Reisbrancheorganisatie ANVR noemt het negatieve reisadvies 'teleurstellend' en 'buitenproportioneel' en vindt het kwalijk dat er geen perspectief is. "Natuurlijk moeten we de keuze die het kabinet op voorspraak van het RIVM maakt, respecteren. We beseffen dat we met z'n allen het virus zo snel mogelijk onder controle moeten zien te krijgen. Maar deze zoveelste dreun is een dramatische boodschap voor onze reisbedrijven die al ruim 8 maanden praktisch stil liggen en die nog een beetje hoop hadden gevestigd op dit najaar en de kerstvakantie", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.
Het dringende advies om niet te reizen zorgt voor verwarring en onrust, stelt reisorganisatie TUI, die meent dat de bestaande regeling van alleen reizen naar gebieden die een groen of geel reisadvies hadden duidelijker was. TUI schrijft in een reactie verder dat "gedrag de oorzaak is" van besmettingen en niet "het getest reizen naar gele gebieden met minder besmettingen dan hier".

Bibliotheken

De Vereniging van Openbare Bibliotheken baalt dat het geen uitzonderingspositie heeft gekregen in de extra maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. "Bibliotheken vervullen een rol in het voorkomen van een sociaal isolement bij mensen", stelt interim-directeur Anton Kok.
Op bezoek bij de bieb in IJsselstein
"Het is jammer dat het kabinet dat niet zo ziet. Als één branche zich goed aan de anderhalvemetermaatregel houdt, dan zijn wij het wel. Aan de andere kant begrijpen we de extra maatregelen. De druk op de zorg neemt toe. Het motto is 'alle kleine beetjes helpen', geen enkele branche wordt gespaard."
Minimaal twee weken de deuren dicht zorgt niet voor financiële problemen bij de bibliotheken. "Wij zingen het wel uit. Vanaf woensdag zullen we mensen zoveel mogelijk oproepen om gebruik te maken van onze online- en afhaalbieb. Die services gebruikten we ook tijdens de eerste lockdown."
Bibliotheek Neude.
Bibliotheek Neude. © RTV Utrecht / Iris Tasseron

Sportscholen

Sportscholen zijn blij dat ze de komende twee weken open mogen blijven, maar hebben nog wel vragen over de regels rondom groepslessen. Dat zegt Ronald Wouters, voorzitter van branchevereniging NL Actief. "We zijn positief met de erkenning van de overheid dat we een belangrijke rol spelen om mensen fit en vitaal te houden, zeker in coronatijd. Dat we mensen weerstand kunnen bieden tegen het virus", zegt Wouters.
"Wel vinden we het enigszins tegenvallen dat groepslessen in ieder geval twee weken niet mogelijk zijn." Wouters vraagt zich af wat de overwegingen daarbij zijn, aangezien er "zoveel diversiteit in aanbod van trainingsvormen is".

Politie en Boa's

Handhaven op de nieuwe maximale groepsgrootte van twee personen buiten wordt erg lastig of zelfs onmogelijk, stellen vakbonden voor politie en boa's. "We zijn met maar een paar man op 17 miljoen Nederlanders", zegt Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP. "In onze ogen is dit niet te handhaven."
"Het kabinet gaat er denk ik vanuit dat 95 procent van de mensen zich eraan houdt, maar of dat zo is moeten we gaan zien", zegt Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP. "Als 1 procent zich er niet aan houdt, moet je ook mensen hebben om dat te kunnen waarnemen en boetes uit te delen."
De maatregelen op een rij

Groepen:

- Thuis mogen maximaal twee personen per dag worden ontvangen.

- Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van
verschillende huishoudens.

- Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.

Het dagelijks leven:

- Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.

- Vermijd niet-noodzakelijke reizen.

- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.

- Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.

- Alle publieke locaties moeten sluiten. Daaronder vallen theaters, musea, bioscopen, bibliotheken, zwembaden, pretparken en dierentuinen. Winkels en kappers blijven wel open.

- Alle eet- en drinkgelegenheden moeten dicht blijven. Afhalen
blijft wel mogelijk. Hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra en
luchthavens voorbij de security check zijn uitzonderingen.

- In het voortgezet en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur.
Koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later dan 20.00 uur openblijven.

- Tussen 20.00 en 07.00 uur mag geen alcohol of softdrugs worden verkocht of bezorgd. Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

- In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd dan kan een locatie deels of helemaal worden gesloten. De handhaving wordt aangescherpt.

- Volwassenen mogen alleen sporten op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Groepslessen zijn dus niet meer toegestaan. Ook wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn: Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal). Voetballers (inclusief overig personeel in "bubbel") van de Eredivisie en de Eerste Divisie.

- Kinderen mogen sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van de eigen club zijn toegestaan. Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Reizen:

- Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari,
tenzij strikt noodzakelijk. Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.

- Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Voor een reis moet altijd het actuele reisadvies worden gecontroleerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.