Protestactie bij Dierenpark Amersfoort na doodschieten apen, activisten eisen sluiting

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Bij Dierenpark Amersfoort is vandaag geprotesteerd door de organisatie Alle Dieren Vrij. Ze wilden gerechtigheid voor de doodgeschoten chimpansees Mike en Karibuna en eisten sluiting van de dierentuin. De actievoerders zijn daarnaast van mening dat alle dieren in Dierenpark Amersfoort opgesloten zitten en tentoongesteld worden aan de mens ter vermaak.
'Ontsnapte chimpansee doodgeknald toen hij eindelijk vrijheid proefde'
Andere dierenrechtenorganisaties willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de noodzaak om de twee apen te doden. De chimpansees ontsnapten gisterochtend uit hun verblijf en vormden volgens de dierentuin een gevaar.
Volgens onder meer Comité Dierennoodhulp en Animal Earth heeft de dierentuin de wet overtreden door niet eerst te trachten met andere middelen de chimpansees terug in hun verblijf te krijgen. Maar volgens Dierenpark Amersfoort zou verdoven van de apen te lang hebben geduurd. Gezien het gedrag en de behendigheid van de twee chimpansees was er geen andere optie dan de dieren dood te schieten, liet het park eerder weten.

Reactie Dierenpark Amersfoort

In een schriftelijke verklaring laat dierentuin-directeur Astrid Wassenaar weten: "Wij zijn vanaf gisteren uitgebreid in gesprek met de lokale autoriteiten, onder meer met de politie die gisterochtend zeer snel ter plaatste was. Vooralsnog geeft dit geen aanleiding voor verder onderzoek door deze autoriteiten. Vanzelfsprekend concentreren wij ons de komende dagen op een uitgebreide evaluatie van het incident en ons handelen. Het staat iedereen natuurlijk vrij om vragen te stellen en uiteraard zullen wij volledig meewerken aan een eventueel onderzoek."
Een bewaker in de dierentuin met een geweer.
Een bewaker in de dierentuin met een geweer. © Ingezonden
Gedragsbioloog Godelieve Kranendonk van Stichting AAP stelde gisteren dat dierenverzorgers de juiste keus hebben gemaakt. "Chimpansees zijn in potentie levensgevaarlijk. Zeker als ze agressief gedrag vertonen. Geen risico nemen en de dieren doodschieten is dan het beste. In films zie je dat een aap wordt neergeschoten met een verdovingspijltje en dat het dier meteen wegzakt. In het echte leven kan dat wel een halfuur duren, of werkt het verdovingsmiddel helemaal niet doordat het dier vol adrenaline zit."
Comité Dierennoodhulp heeft samen met Animal Earth, Diervriendelijk Nederland en Rechten voor al wat leeft een brandbrief gestuurd naar de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het voorval in Amersfoort.
De dierenorganisaties willen ook dat de politiek een fokverbod instelt voor dierentuinen. "Dieren levenslang opsluiten als bezienswaardigheid past niet meer in deze tijd. Op deze manier brengen we onze kinderen juist het verkeerde bij: een respectloze houding ten opzichte van een ander dier. Een dier is namelijk geen attractie of vermaaksartikel dat we om die reden gevangen mogen houden", stellen de organisaties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.