Politie zoekt 11 FC Utrecht-fans vanwege antisemitische spreekkoren

Fans van FC Utrecht bij stadion Galgenwaard
Fans van FC Utrecht bij stadion Galgenwaard © RTV Utrecht
UTRECHT - De politie zoekt 11 fans van FC Utrecht die zich schuldig hebben gemaakt aan antisemitische spreekkoren rondom de bekerwedstrijd FC Utrecht-Ajax. De halve finale van de KNVB-beker werd op woensdag 4 maart gespeeld. Utrecht won die wedstrijd met 2-0. Vóór en tijdens de wedstrijd kregen de spelers van Ajax beledigende teksten naar hun hoofd.
De recherche bekeek de bewakingsbeelden van stadion Galgenwaard en ontdekte dat 13 personen zich hebben misdragen, ze riepen en zongen beledigende en discriminerende teksten naar Ajax-spelers. De Utrechtse supporters riepen onder meer "Hamas, Hamas Joden aan het gas". Twee verdachten zijn inmiddels bekend bij de politie, maar 11 personen nog niet.
In het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld zijn foto's van de 11 jongens getoond. Nu zijn hun foto's nog onherkenbaar gemaakt, maar als ze zich niet melden bij de politie worden ze binnenkort herkenbaar getoond.
De fans kunnen vanwege dit soort uitlatingen strafrechtelijk vervolgd worden en straffen krijgen die uiteenlopen van een boete of werkstraf, tot een gevangenisstraf. Daarnaast kan de KNVB de fans een stadionverbod opleggen. FC Utrecht hangt een boete boven het hoofd als supporters zich binnen 2 jaar opnieuw misdragen. De club reageerde na de wedstrijd op de spreekkoren: "We keuren het ten zeerste af en distantiëren ons van iedere vorm van antisemitisme".
Foto's van de verdachten zijn te zien op de website van Bureau Hengeveld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.