RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gedeputeerde wil eigen klimaatdeadline uitstellen, politiek heeft twijfels: 'Niet afstappen van ambitie'

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil de deadline voor haar eigen klimaatplannen verzetten. In het coalitieakkoord staat dat de provincie in 2040 energieneutraal wil zijn, maar gedeputeerde Huib van Essen (GroenLinks) wil dat nu aanpassen naar tien jaar later CO2-neutraal in 2050.

Van Essen wil dat Utrecht daarmee gelijk loopt met andere overheden, zoals het Rijk en het merendeel van de gemeenten in onze regio. Die houden de doelstelling van het klimaatakkoord aan om in 2050 zo goed als CO2-neutraal te zijn. Volgens een onderzoek dat de gedeputeerde heeft laten doen moet de provincie dat voorbeeld volgen, zodat de duurzaamheidsplannen makkelijker zijn uit te voeren en haalbaar blijven.

Strakke teugels
In de politiek klinkt aarzeling over de afzwakking van Van Essen omdat duurzaamheid een speerpunt is van het huidige college. Coalitiepartij D66 wil de teugels strak houden met duidelijke afspraken om zoveel mogelijk voor 2040 te realiseren.

"Wat ons betreft mag dit geen afstap van ambitie betekenen", zegt fractievoorzitter Marc de Droog. "We moeten scherp blijven, en dat is ook de ambitie van de coalitiepartijen."

Vanuit de oppositie is de Erik Strandstra van de Partij voor de Dieren 'ontstemd'. Hij pleit juist voor de aanscherping van de Utrechtse klimaatdoelen.. VVD'er Dop van Ulzen is juist blij dat het college realistischer kijkt naar de duurzaamheidsplannen.

Gedeputeerde Van Essen begrijpt de kritiekpunten vanuit de Provinciale Staten. Hij zegt dat met het uitstellen van de deadline de resultaten van het Utrechtse klimaatbeleid beter te meten is. De provinciebestuurder vindt dat de duurzaamheidsplannen van het college nog steeds van kracht blijven, ondanks dat hij zelf de eindtijd verzet.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -