OM: verdachte doodde buurman in flat Soest vanwege geluidsoverlast, eis 13 jaar cel

Onderzoek in de flat waar de man om het leven werd gebracht
Onderzoek in de flat waar de man om het leven werd gebracht © Caspar Huurdeman
SOEST - Het Openbaar Ministerie eist 13 jaar gevangenisstraf tegen een 30-jarige man die drie jaar geleden zijn bovenbuurman in een flat in Soest op gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht. De 30-jarige Kamran J. vluchtte op de fatale dag naar zijn geboorteland Azerbeidzjan en werd daarom door de rechtbank in Utrecht vanochtend bij verstek berecht.
Op 12 augustus gingen twee familieleden van het slachtoffer, de 57-jarige meneer Dong, naar diens woning in een flat aan de Weegbreestraat in Soest. Ze waren ongerust, omdat hij niet op zijn werk was verschenen en niet reageerde op hun telefoontjes. De deur stond op een kier en binnen troffen ze een gruwelijk tafereel aan. Het slachtoffer lag in een plas bloed en was om het leven gebracht door middel van meer dan 60 messteken, harde slagen en verwurging.

Geluidsoverlast

In de flat werd een bloedspoor aangetroffen, dat leidde naar een lager gelegen flat waar de verdachte met zijn moeder en zus woonde. Op de kraan in de badkamer van het slachtoffer zat dna van de 30-jarige Kamran. De verdachte zelf was toen al vertrokken. Hij had de trein naar Brussel genomen, waar hij een last minute vlucht naar zijn geboorteland Azerbeidjan boekte.
Op de kamer van Kamran werden papieren van de woningcorporatie gevonden, waaruit bleek dat hij al vijf keer een officiële klacht tegen meneer Dong had ingediend in verband met geluidsoverlast. Hij klaagde over het geluid van het Chinese snaarinstrument dat het slachtoffer bespeelde en over gebons. Kamran dacht blijkbaar dat zijn bovenbuurman aan voodoo-rituelen deed. Ook klaagde hij over vies water en vet, dat vanaf het balkon van het slachtoffer op zijn eigen balkon terecht zou zijn gekomen.

Moeder en zus wisten wat was gebeurd

Uit afgeluisterde gesprekken tussen de moeder en zus van de verdachte blijkt dat zij wisten wat Kamran had gedaan en dat hij naar Azerbeidjan was gevlucht. "Hij is ziek in zijn hoofd en heeft domme dingen gedaan", zegt moeder. Ook zouden ze hebben geprobeerd een mes te laten verdwijnen dat Kamran zou hebben gebruikt.
De vader van Kamran zegt dat hij zijn zoon in Azerbeidzjan gedwongen heeft laten opnemen en dat een plaatselijke kliniek een paranoïde schizofrene stoornis bij hem heeft vastgesteld. Maar of dit klopt en hoe ernstig die stoornis is valt volgens de officier van justitie niet te controleren. Daarvoor had de verdachte naar Nederland moeten komen en zich hier laten onderzoeken. De officier van justitie beschouwt hem daarom als volledig toerekeningsvatbaar en sprak van laf vluchtgedrag.
Volgens de officier van justitie is uit het overvloedige, brute geweld dat de verdachte gebruikte, af te leiden dat hij vast van plan was om meneer Dong te doden. Of hij dat met voorbedachte raad heeft gedaan is volgens de aanklager niet te bewijzen. Hij kon het mes ook hebben meegenomen om te dreigen en er is niet bekend wat zich bij de voordeur heeft afgespeeld toen hij verhaal kwam halen.
De officier van justitie noemde het wrang dat iets onbenulligs als burenruzie tot dit drama heeft geleid. "Goede buren, fijne flat", stond op de deurmat slachtoffer. Daarop stond een afdruk van een bebloed schoenspoor van de verdachte.
Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met Azerbeidzjan heeft, zal de verdachte zijn straf voorlopig niet uit hoeven zitten. Het OM zal wel alles in het werk stellen om hem naar Nederland te krijgen, maar de officier van justitie kon de nabestaanden niets beloven. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.