Corona vandaag: burgemeester vertelt over zijn quarantaine, Kanaleneilanders doen oproep

PROVINCIE UTRECHT - Het is de day after de persconferentie, en dat betekent dat de nieuwe zwaardere maatregelen vanavond ingaan. Musea, theaters, bioscopen en dierentuinen moeten na vandaag voor twee weken dicht. Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws lees je hier in onze dagelijkse rubriek: corona vandaag.

De cijfers

Premier Rutte opende zijn persconferentie gisteravond met de woorden: "Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mijn bloeddruk is elke dag even licht stijgend op het moment dat de besmettingscijfers van het RIVM binnenkomen". Vandaag zag hij dat het aantal nieuwe besmettingen in heel Nederland opnieuw is afgenomen: 7657. Een dag eerder waren dat er 7769.
Maar wie kijkt naar alleen onze provincie ziet wél een stijging. Vandaag kwamen er 622 nieuwe gevallen bij, gisteren waren dat er nog 511.
Sommige mensen gaan creatief om met de coronacrisis. Zoals zwemleraar Frans Heus. Ouders zijn niet meer welkom als hun kinderen afzwemmen in het Utrechtse Krommerijn-zwembad, dus wordt het examen gefilmd en online gestreamd. "Zodat pappa's, mamma's, opa's en oma's dat online kunnen kijken", zegt Frans. "De techniek staat tegenwoordig voor niets."
Zwemleraar Frans laat ouders online meekijken met de zwemles.
De gisteren aangekondigde coronamaatregelen zijn ook slecht nieuws voor fans van pandajong Fan Xing. Ouwehands Dierenpark moet dicht, terwijl het plan was om de beer volgende week voor het eerst aan het publiek te tonen. Toch blijft dierentuindirecteur Robin de Lange hoopvol. "Als we half november weer mogen openen, kunnen we daar een heel feestelijk moment van maken door dan ook onze kleine panda te laten zien."

Burgemeester: dit is heel verdrietig, maar nodig

Burgemeester Den Oudsten van Utrecht heeft vandaag gesproken met de cultuursector, die hard wordt getroffen door de zwaardere maatregelen. Theaters, musea, bioscopen en bibliotheken moeten (minimaal) twee weken dicht. "Het is heel stevig en heel verdrietig", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Maar het draagt bij aan een hoger doel. Al die maatregelen leveren afzonderlijk misschien niet zo veel op; samen moeten ze echt dat aantal besmettingen omlaag brengen. Als het in dit tempo doorgaat, zijn we half januari nog niet zo ver dat we maatregelen kunnen terugdraaien."
In regio's als Rotterdam, Dordrecht en Twente zijn een stuk meer besmettingen dan andere plekken in Nederland. Daarom overweegt het kabinet daar nóg strengere maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld een avondklok. Dat blijft Utrecht voorlopig bespaard, denkt Den Oudsten. "Mijn opvatting is dat dat niet hoeft, maar we moeten de komende weken nauwgezet volgen."
De ochtend dat we weer naar buiten mochten voelde ik me als een koe die na de winter naar buiten mocht.
Burgemeester Bolsius van Amersfoort moest met zijn gezin in quarantaine.
Burgemeester Bolsius van Amersfoort zegt dat de nieuwe maatregelen er flink 'insnijden'. De onzekerheid in de horeca is bijna niet meer te houden, vindt hij. "Het ontbreken van perspectief maakt mensen heel onzeker." Als het aan Bolsius had gelegen was Nederland al een stuk eerder in een (gedeeltelijke) lockdown gegaan. Dan was het probleem nu wellicht een stuk minder groot geweest.
De 13-jarige zoon van Bolsius kreeg in september corona. Aan Radio M Utrecht vertelt de burgemeester dat het heel heftig was om met een gezin van acht personen in quarantaine te gaan. "En dan zat hij ook nog eens in zijn eentje geïsoleerd. We moesten echt een bord eten voor zijn deur zetten en dan pakte hij het zelf. Dat is erg lang voor een jongen van 13 en dat dan zes à zeven dagen. Zelf kreeg ik vierkante ogen van mijn computer. De ochtend dat we weer naar buiten mochten voelde ik me als een koe die na de winter naar buiten mocht."

Coronabonus voor politie

Agenten kregen vandaag goed nieuws: ze krijgen een bonus van 300 euro netto als blijk van waardering van de 'solidariteit en betrokkenheid' die zij de afgelopen tijd hebben laten zien. Toch is er ook gelijk kritiek. Het is namelijk niet het kabinet zelf dat de portemonnee trekt, maar het geld komt uit de eigen politiebegroting. Bovendien vinden boa-bonden dat ook boa's het extraatje verdienen. Zij gaan immers voorop in de handhaving tijdens de coronacrisis.

Oproep aan Kanaleneilanders

Bekende bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland roepen hun wijkgenoten op om het coronavirus serieuzer te nemen. Ze hopen dat mensen zich beter aan de voorschriften houden. Daarom hebben ze een videoboodschap opgenomen.
"Als we niets doen en alleen maar toekijken houdt het niet op en raken we dierbaren kwijt. Is het nou zo moeilijk?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.