OM: automobilist gebruikte auto als wapen tijdens lange politieachtervolging op A2 en A12

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VEENENDAAL/MAARSBERGEN - Een Arnhemse automobilist die met levensgevaarlijk rijgedrag achtervolgende politieauto's probeerde af te schudden op de A12 en A2, hangt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en rijontzegging boven het hoofd.
Volgens het Openbaar Ministerie probeerde de 39-jarige S.V. op politiewagens in te rijden, die hem tussen Veenendaal en Amsterdam tot stilstand wilden dwingen. Hij zou daarbij de maximumsnelheid ruimschoots hebben overschreden en stoptekens van de politie hebben genegeerd.

Centimeterwerk

Op 11 juni 2018 probeerden twee agenten de verdachte aan te houden toen hij met hoge snelheid bij Driebergen op de A12 reed, ook over de rijbaan met een rood kruis. Bij knooppunt Oudenrijn probeerden de agenten langszij te komen, maar K. zou op hen zijn ingereden. De twee politiemensen vreesden voor hun leven, omdat ze bijna op de vangrail botsten. "Het was echt rakelings, centimeterwerk", zeggen de agenten.
Toen vanaf Utrecht op de A2 meer politiewagens bij de achtervolging betrokken raakten, zou de Arnhemmer opnieuw hebben geprobeerd op de auto's in te rijden. Terwijl hij slingerend met zo'n 160 km/u richting Amsterdam reed, moest hij volgens de politie bij Breukelen uitwijken voor een vrachtwagen. Agenten die hem probeerden in te halen, konden maar net voorkomen dat ze werden geramd.
Daar komt 'ie, daar komt 'ie! Remmen!
Achtervolgende agenten

Aangedikt

Uiteindelijk werd S.V. bij knooppunt Holendrecht aangehouden. In de rechtbank vertelde hij dat zijn vrouw hem had opgedragen te stoppen. Zij zou tijdens de achtervolging tien keer hebben gebeld. Volgens V. hebben het OM en de politie alles aangedikt. Er zou nauwelijks gevaar zijn geweest, omdat hij de politiewagens steeds op tijd had "afgeblokt" als ze hem wilden inhalen. Van inrijden op de auto's was geen sprake geweest. Hij reageerde verder verontwaardigd op de beschuldiging dat agenten hem pakketjes uit de auto hadden zien gooien.
De officier van justitie vindt dat V. zijn auto als wapen heeft ingezet en bewust het risico nam dat de agenten een dodelijk ongeluk zouden krijgen, als hij hen had geramd. Voor de hele reeks verdenkingen eist het OM in totaal 19 maanden cel, twee jaar en vier maanden rijontzegging en 250 euro boete. Ook zou de man de twee agenten die vreesden voor hun leven beide 600 euro schadevergoeding moeten betalen.
Dat is gelul, ik heb mijn knipperlicht aangedaan en ben gestopt. Die cowboys kwamen pas om mij heen rijden toen ik het gas losliet.
Verdachte over klemrijden door politie

Ze flessen de boel!

Volgens de verdachte 'flessen' de agenten de boel met de geëiste schadevergoeding. Ze konden volgens hem niet geschrokken zijn, omdat het hun dagelijkse werk is. Als de rechter meegaat in de strafeis, wacht hem een lang verblijf in de gevangenis. Met een strafblad van 31 pagina's zal hij daar inmiddels aan gewend zijn. Hij zit op dit moment een gevangenisstraf uit voor een ander misdrijf en er lopen nog meer zaken tegen hem.
De rechter neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op woensdag 18 november uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.