Naast bloemenmonument ook 'echt' standbeeld voor Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier

© CLZ
UTRECHT - De Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier krijgt een officieel monument, meldt de gemeente. Er is al een straat naar haar vernoemd in de stad en er is een bloemenmonument; haar naam wordt jaarlijks gespeld met narcissen langs de Catharijnesingel. De man die dit onderhoudt, is blij dat er nu ook een beeld komt. "Prima! Het ene sluit het ander absoluut niet uit!"
Van Lier was een Utrechtse studente die in de Tweede Wereldoorlog voor het verzet werkte als koerier en wapensmokkelaar. Op 3 september 1943 schoot ze op 22-jarige leeftijd in de Utrechtse binnenstad met twee schoten de NSB-hoofdcommissaris van politie Gerardus Johannes Kerlen dood. Een paar weken later werd ze verraden. Ze werd uiteindelijk in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd.
In 2005 begon Utrechter Tommie Hendriks aan het bloemenmonument voor Van Lier met honderden narcissen die elk jaar als ze bloeien de naam van de Utrechtse verzetsheldin en rechtenstudente spellen. Conservatoriumdocent Frank de Munnik onderhoudt tegenwoordig de bloembollen met een groep vrijwilligers. "Ik las er enkele jaren geleden over in het dagblad Trouw en ik vond het echt een pracht van een verhaal. Toen dacht ik: daar wil ik iets mee doen." Dat kon, want Hendriks was toen net op zoek naar een opvolger. Sinds drie jaar zorgen De Munnik en kompanen voor het monument.
Volgens De Munnik kunnen het nieuwe standbeeld en het oude bloemenmonument prima naast elkaar bestaan. "Ik vond het mooie aan het narcissenmonument dat het ontstaan is vanuit de burgers van Utrecht. De gemeente stond daar los van. Toen ik het overnam, hoopte ik dat het een breedgedragen initiatief zou worden. En het nieuwe standbeeld is op dezelfde wijze tot stand gekomen."
De Munnik is dan ook enthousiast over de plannen van de gemeente. "Het is een mooi initiatief. Het zorgt voor verbinding, we hebben het erover en er komt meer aandacht voor Truus. Prima dus! Het ene sluit het ander absoluut niet uit!"
Het monument is volgens de gemeente bedoeld om de moed van Van Lier en andere verzetsvrouwen te eren. De gemeente gaat nu overleggen met kunstenaars om te kijken hoe het monument eruit moet komen te zien. Als mogelijk locatie wordt nu gekeken naar het Zocherplantsoen langs de Catharijnsingel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.