RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Prijzen horecabedrijven gekelderd: 'Ik heb me erbij neergelegd dat ik nog een paar jaar door moet'


UTRECHT - De coronacrisis is een mokerslag voor de horeca. Waar veel restaurants en cafés dolgraag weer open willen om geld te verdienen, heeft de Utrechtse chef-kok Rob Midavaine nog een extra probleem. Nét voordat het virus naar Nederland kwam, zette hij zijn bistro Le Canard te koop. Rob wilde van zijn oude dag gaan genieten. Maar toen kwamen er opeens twee coronagolven en gedwongen horecasluitingen. Dus wie wil zijn restaurant nog kopen? "Ik heb me er al bij neergelegd dat ik nog een paar jaar door moet."

 Rob Midavaine van Le Canard in Utrecht Rob Midavaine van Le Canard in Utrecht | Foto: RTV Utrecht

En dat valt Rob zwaar. "Ik ben inmiddels 63. Het wordt fysiek steeds zwaarder voor me." Samen met zijn vrouw Linda besloot hij eind 2019 dat hij van de zaak af wilde. Daar had hij geen haast mee: hij zat immers in een zetel. Het waren economisch fantastische tijden, dus er waren veel potentiële kopers voor zijn zaak.

Rob Midavaine: "Goede hoop dat horeca weer aantrekt"


Maar toen kwam corona. Volgens makelaars zijn de prijzen van horecabedrijven in uiterste gevallen zelfs gehalveerd. Dus heeft Rob zijn plannen voorlopig in de ijskast gezet. "Soms komt er wel eens iemand kijken, maar ik ga het niet verkopen voor een aanzienlijk mindere prijs. Ik heb er ook ooit in geďnvesteerd. Ik moet er mijn oude dag mee bekostigen."
De Franse bistro Le Canard zit aan de Gansstraat, om de hoek bij het Ledig Erf. Voor culinaire liefhebbers is het een bekende plek. In 2015 kwam Le Canard in het nieuws toen Tour de France-baas Christian Prudhomme er tijdens de Tour-start in Utrecht een hapje kwam eten. Twee jaar geleden werd het restaurant genomineerd voor de titel 'Fijnste Franse restaurant van Nederland'.
Voor horecamakelaar Joey Hehamahua van Klaassen Horecamakelaardij komt het verhaal van Rob niet als een verrassing. "Als je nu je zaak wil verkopen dan is de prijs ten opzichte van een jaar eerder 30 tot 40 procent gedaald. In sommige schrijnende gevallen zelfs gehalveerd."

Als de buffers op zijn, dan móét je wel verkopen. Zelfs tegen een heel lage prijs."
Horecamakelaar Joey Hehamahua

In 2019 groeiden de bomen tot in de hemel. "We hadden nog nooit zo'n goede markt", zegt Hehamahua. "Zaken werden verkocht tegen megaprijzen." Een jaar later is alles anders. "Horecaondernemers die op dit moment hun zaak verkopen hebben geen keus. In de eerste lockdown hebben ze al hun spaargeld opgemaakt. Sommige zaken hebben een goede zomer gedraaid. Maar als de buffers op zijn, dan móét je wel verkopen. Zelfs tegen een heel lage prijs."

Er zijn uitzonderingen: zaken die al voor de coronacrisis waren gespecialiseerd in afhalen en bezorgen, doen het nu juist goed. "Bijvoorbeeld cafetaria", zegt Hehamahua. "Daar is het nu heel druk."

Verder is de horecamakelaar de voorbije weken erg druk met bemiddelen tussen huurders en verhuurders. "Als horecaondernemers de huur niet meer kunnen ophoesten, is het voor een verhuurder soms een beter idee de huur tijdelijk kwijt te schelden. Want wat als je iemand uit je pand zet? Wie krijg je er dan voor terug, en wanneer?"

Een faillissementsgolf komt wellicht hoor, maar op dit moment is dat nog niet het geval."
Horecamakelaar Ingmar Bokma

Ingmar Bokma werkt bij de Utrechtse horecamakelaar Van de Weerd. Ook hij merkt dat het aanbod van horecapanden de laatste tijd wat lager ligt dan in dezelfde tijd vorig jaar. "Het is niet zo dat we volledig stilzitten, we verkopen wel wat. Maar niet altijd tegen prijzen die we vóór corona haalden."

Horecaondernemers die van hun zaak af willen, proberen dat volgens Bokma zo laat mogelijk te doen. "Ze denken: we proberen zo lang mogelijk te overleven en kijken volgend jaar wel. Ze zijn bang dat de opbrengst op dit moment tegenvalt."

Er is dus nog geen grote faillissementsgolf in de Utrechtse horeca. "Dat komt wellicht hoor, maar op dit moment is dat nog niet het geval."

Rob Midavaine van bistro Le Canard zal de markt goed in de gaten blijven houden. Voorlopig probeert ook hij zich in te stellen op de coronacrisis. Gasten ontvangen kan niet, wel bezorgt hij wijn aan huis. Op die manier probeert Rob toch wat financiële ademruimte te krijgen in aanloop naar zijn welverdiende pensioen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -