Frustratie bij natuurbeheerders: 'Toenemende drukte en steeds meer overtredingen'

Drukte op de parkeerplaats.
Drukte op de parkeerplaats. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
PROVINCIE UTRECHT - Gefrustreerde natuurbeheerders, boswachters en boa's roepen inwoners van de provincie Utrecht op om niet massaal naar natuurgebieden te komen tijdens de strengere lockdown. Dat staat in een brandbrief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, die namens de handhavers in natuur- en buitengebieden in de regio spreekt.
Volgens de brief moet de Veiligheidsregio Utrecht zorgen voor ondersteuning van de politie om de regels in de natuur na te kunnen leven. De huidige boa's hebben de afgelopen weken hun handen vol aan een steeds groter wordende groep bezoekers.
"Ik merk een groeiende bezorgdheid en de frustratie onder terreinbeherende organisaties en particuliere landgoedeigenaren over de toenemende drukte en met name het groeiende aantal overtredingen", schrijft Janine Caalders. Ze adviseert iedereen om een ommetje te maken in de eigen omgeving te maken zodat parkeerplaatsen worden ontlast en er meer ruimte is op de paden.
"We hebben de afgelopen weken gezien dat het voornamelijk plaatsvond op de Utrechtse Heuvelrug", vertelt boswachter Rein Zwaan. "Alle bosgebieden en parkeerterreinen die daar waren stonden overvol. En dat gaf allerlei extra parkeerdruk in bermen van provinciale wegen en daardoor ontstonden er gevaarlijke situaties."
"Er is met de huidige bezetting en beschikbare middelen eenvoudigweg te weinig capaciteit om dit in goede banen te leiden", aldus Caalders. "Hoe minder alternatieve bezoekmogelijkheden er overblijven door sluiting van horeca, pretparken, musea en dergelijke, hoe hoger de te verwachten druk op de natuur."

Personeelstekort

Of de Veiligheidsregio tegemoet komt aan het verzoek van de natuurorganisaties is nog onduidelijk. Ook buiten de natuurgebieden is de druk groot op het personeel om de coronamaatregelen na te leven.
Gisteren kondigde premier Rutte aan om de groepsgrootte te verkleinen naar maximaal twee mensen bij elkaar in de buitenlucht. De bonden voor boa's en de politie zeiden dat die regel onmogelijk te handhaven is.
Boswachter Zwaan hoopt daarom dat de oproep van de natuurorganisaties vruchten afwerpt. "We hopen dat die drukte gaat afnemen en niet verder gaat toenemen met alle afgekondigde maatregelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.