Ontwerper nog steeds in zijn nopjes met klassieke vuilnisbak: 'Ziet er zó gaaf uit'

MAARSSEN - Hij staat overal en zit als het goed is vol met vuilnis: nee, chic is de Capitole vuilnisbak zeker niet. Maar bekend is ie wél. Want het gaat hier om een regelrechte designklassieker die al meer dan veertig jaar het Nederlandse straatbeeld verrijkt. En daar zijn de ontwerper en de medewerkers van de fabriek in Maarssen, waar ze de bak maken, maar wat trots op.
Bas Pruyser is veertig jaar later nog steeds tevreden over zijn ontwerp
Bas Pruyser is veertig jaar later nog steeds tevreden over zijn ontwerp © RTV Utrecht
De vuilnisbak is ook nog steeds populair. In de fabriek van Bammens in Maarssen rollen er elk jaar zo'n 10.000 van de band af. Het is waarschijnlijk ook de enige vuilnisbak die vereeuwigd is in een boek: "De Capitole. 40 jaar dé afvalbak van Nederland."
In het boek gaat ontwerper Bas Pruyser in op een paar van de zaken die de bak zo goed maken. "Neem die inwerpopening. Die staat niet recht, maar schuin achterover. Hij kijkt naar het publiek. Zodat je al van een afstand er wat in kan gooien."
Bij de bak is dus over alles nagedacht, van ontwerp tot kleur en Pruyser is dan ook nog steeds in zijn nopjes met het ontwerp. "Tegenwoordig is felgroen in, kwader kan je me niet maken overigens, maar ik heb daar geen invloed op. Dat roestvrij staal en dat zwart samen: dat vormt een kunstwerk. Dat ziet er zó gaaf uit, zo tijdloos. Ook over tien of twintig jaar vind je dit nog steeds leuk."
Boek over 40 jaar oude vuilnisbak uit Maarssen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.