Ook in Amersfoort en Stichtse Vecht zorgen over jeugdzorg van Samen Veilig

Archief.
Archief. © Pexels, Pixabay
AMERSFOORT/STICHTSE VECHT - Steeds meer raadsfracties in de provincie maken zich zorgen over de jeugdbescherming in hun gemeente. De aanleiding is een alarmerend rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
De inspectie stelde onder andere vast dat kinderen die uit huis geplaatst zijn, slechter af zijn dan voor de ingreep van jeugdzorg. Deze week sluiten fracties uit Amersfoort en Stichtse Vecht zich aan bij een groeiende reeks verontruste politici.
In de provincie Utrecht wordt de jeugdbescherming uitgevoerd door Samen Veilig Midden-Nederland. Dat bedrijft handelt ook onder de naam SAVE en heeft het meldpunt Veilig Thuis onder zich. Samen Veilig verklaarde eerder al dat de problemen die de IGJ beschrijft in mindere mate voor hen gelden. Maar met dat antwoord nemen veel politici in de regio geen genoegen. Zo zijn er vragen gesteld aan de colleges in Utrecht, Houten en De Bilt. Politici in die gemeentes toonden zich geschokt.

Stichtse Vecht

De fractie van Samen Stichtse Vecht sluit zich bij die geschokte reacties aan. De fractie heette vroeger Maarssen2000. Fractievoorzitter Riëtte Habes van Samen Stichtse Vecht is vooral verbouwereerd dat de wethouder de raadsleden nooit actief heeft geïnformeerd over het vernietigende rapport. Ze wil van het college weten wat ze met de informatie gaan doen. Habes: "Ik vind dat de eigen gemeente veel meer bovenop dit belangrijke dossier had moeten zitten." De partij heeft vorig jaar ook al aan de bel getrokken over de problemen bij SAVE.
Ook in Amersfoort liggen er nu kritische vragen bij het college. De partijen Lijst Sanders, CDA en GroenLinks maken zich ernstig zorgen over de situatie in de jeugdbescherming. De partijen wijzen er op dat er ook in de omliggende gemeentes van Amersfoort twijfel bestaat over de kwaliteit van de dienstverlening van Samen Veilig. De partijen roepen het college op om een breed raadsdebat aan te gaan over het onderwerp.

Naakte hongerstaking

In Amersfoort speelt de zaak van een vader die door toedoen van Samen Veilig zijn kinderen niet meer mag zien. De man ging een aantal keren in hongerstaking en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht toen hij daarbij onderkoeld raakte. De man wilde zijn actie vandaag voortzetten. Hij was van plan om naakt voor het Amersfoortse stadhuis te gaan liggen.
RTV Utrecht heeft inzage gehad in een recent rapport van twee gezinstherapeuten. Die omschrijven de man als een zeer liefhebbende en toegewijde vader. Ze hebben de man langdurig geobserveerd en menen dat zijn kinderen geen enkel risico lopen. De redactie heeft ook inzage gehad in een brief van een psycholoog, die hun conclusie ondersteunt. Toch greep Samen Veilig recent opnieuw in: contactmomenten met zijn kinderen werden zonder opgaaf van reden en voor onbepaalde tijd opgeschort. Dit drijft de man tot wanhoop.
Na een telefoontje van RTV Utrecht aan Samen Veilig kwam de zaak weer in beweging, de man werd uitgenodigd voor een gesprek met een nieuwe gezinsvoogd. Hij zag vervolgens van zijn geplande actie bij het stadhuis af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.