Ridouan T. langer in EBI: 'onaanvaardbaar risico als hij ontsnapt'

© Nieuwsuur
VIANEN - Ridouan T. zal voorlopig in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught blijven zitten. De geboren Vianees die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven tot meerdere huurmoorden wilde uit die gevangenis worden overgeplaatst.
T. werd eind vorig jaar in Dubai opgepakt op een onderduikadres. Sinds hij naar Nederland is gebracht, zit hij in de EBI omdat hij als vluchtgevaarlijk wordt beschouwd. In de gevangenis in Vught geldt een streng regime en er is nog nooit iemand uit ontsnapt.
Om te zorgen dat hij ergens anders zou worden ondergebracht, tekende T. bezwaar aan tegen een beslissing om zijn verblijf in de EBI te verlengen. Dat is nu afgewezen door de beroepscommissie. Die vindt dat er 'een onaanvaardbaar maatschappelijk risico' is als T. ontsnapt. Ook zou dat 'een groot gezichtsverlies voor de Nederlandse rechtsstaat' betekenen. Volgens De Telegraaf zijn er signalen dat er plannen zijn om de Vianense verdachte uit te breken.
T. wordt gezien als het brein achter een grote cocaïne-bende. Hij is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk geweest voor meerdere huurmoorden die worden behandeld in het Marengo-proces. Daarin staan zeventien verdachten terecht. T. is de hoofdverdachte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.