RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf voor Utrechter met jihadplannen


UTRECHT - Een Utrechter die naar SyriŽ wilde om te vechten als jihadstrijder is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 200 uur.

De 25-jarige Hassan van der V. wilde zich in 2017 aansluiten bij de aan al-Qaida gelieerde terroristische organisatie Jabhat al Nusra. Hij wilde als martelaar sterven. Dat bleek uit berichten die hij onder valse naam plaatste op Facebook. Zijn woorden waren niet alleen grootspraak: hij was ook bezig met het voorbereiden van zijn reis en zocht mensen die hem naar SyriŽ konden brengen.

De rechtbank vindt dat bewezen is dat de Utrechtse twintiger echt naar SyriŽ wilde om te vechten. Dat wordt hem kwalijk genomen door de rechtbank want meestrijden in dat conflict betekent bijdragen aan 'martelingen, moord, verkrachtingen en brandstichtingen'.

Advies
De Utrechter is een veelpleger die al op 16-jarige leeftijd in een gesloten jeugdinrichting terechtkwam. Volgens de reclassering gaat het om een kwetsbaar figuur die voor het eerst open zou staan voor hulp. Daarom was het advies hem een voorwaardelijke straf op te leggen. Die zou dan als stok achter de deur dienen om de Utrechter te dwingen hulp te zoeken.

In principe komt verdachte voor deze feiten in aanmerking voor onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar dan zou hij worden opgegeven en rest een toekomst in de misdaad."
Officier van justitie over strafeis tegen Van der V.

Strafeis
De officier van justitie nam dat advies mee in de strafeis. "Juist dit soort jongens, die wat wankelmoedig in de samenleving staan, zijn een dankbare prooi voor anderen met kwade bedoelingen", vond de officier van justitie. "In principe komt verdachte voor deze feiten in aanmerking voor onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar dan zou hij worden opgegeven en rest een toekomst in de misdaad", stelde zij.

Zij was het verder met de verdediging eens dat het te lang had geduurd voor de zaak werd behandeld. Daarom hoefde Hassan wat haar betreft niet de cel in.

Uitspraak
De rechtbank is met dit alles eens. De Utrechter krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Omdat hij ook meteen moet voelen dat hij iets fout heeft gedaan, komt daar nog 200 uur taakstraf bovenop. En daar komt weer 60 uur taakstraf bij voor het plegen van een woninginbraak in Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -