Corona vandaag: dalende coronabesmettingen en volle parkeerplaatsen bij natuurgebieden

PROVINCIE UTRECHT - Het is weer tijd voor een nieuwe Corona Vandaag. De rubriek waarin je alles leest over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de provincie Utrecht.
En laten we meteen maar beginnen met goed nieuws: het aantal coronabesmettngen is gedaald vergeleken met gisteren. Vandaag zijn er 513 besmettingen en gisteren stond de teller op 622.
Top 3 meeste besmettingen

1. Utrecht (144)
2. Amersfoort (43)
3. Stichtse Vecht (33)

In het ziekenhuis zijn tien regiogenoten opgenomen en zij komen uit Leusden, Soest, Utrecht, Woudenberg, Stichtse Vecht en Vijfheerenlanden.
Er zijn in totaal acht sterfgevallen gemeld van mensen waarbij corona is vastgesteld. Het waren inwoners van Soest (5), Amersfoort (1), Utrecht (1) en IJsselstein (1).

Landelijk beeld

Het landelijke aantal nieuwe coronabesmettingen is vandaag tot onder de 7000 gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen er bij het RIVM 6996 meldingen binnen van positieve tests.
De dag ervoor ging het om 7646 nieuwe gevallen. Het aantal door covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam met 87 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM.
Kijk hier hoe het huidige risiconiveau is:

Lopik in coronatijd

In Lopik staat burgemeester Laurens de Graaf aan het roer en hij vindt het een heftige periode. Maar hij zegt ook dat alles onder controle is in zijn gemeente.
"In onze gemeente hebben we een crisisteam waar de maatregelen worden besproken en er wordt bekeken wat het voor ons betekent. We willen daar goed over communiceren naar onze inwoners. Het gaat steeds om wat niet mag, maar we willen ook de dingen benadrukken die wel mogen", aldus de burgemeester.
Volgens hem is dat stukje positiviteit in moeilijke tijden benadrukken sowieso belangrijk, maar helemaal in zo'n kleine gemeente als Lopik. "Ik vind het belangrijk om iets te doen met betekenisgeving. Je moet er voor zorgen dat mensen de hoop erin houden. Lopik kent negen dorpen waar we goed op elkaar letten en waar we kijken of we een glimlach op elkaars gezicht kunnen toveren."

Krijgen natuurbeheerders hulp?

Volgens de beheerders van natuurgebieden is het extreem veel drukker geworden in de natuur sinds de strengere lockdown.
Vooral op de Utrechtse Heuvelrug is het er niet veel gezelliger op geworden en er is hulp van de politie nodig. Om hun verzoek extra onder de aandacht te brengen heeft Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, die namens de handhavers in natuur- en buitengebieden in de regio spreekt, een brandbrief gestuurd.
Natuurbeheerders hebben hulp nodig

Uitbraak zorgcentrum niet voorbij

De corona-uitbraak in zorgcentrum Bunninchem in Bunnik is nog niet onder controle. Deze week zou het verzorgingshuis de deuren weer openen maar dat is door nieuwe besmettingen niet mogelijk.
Bunninchem sloot anderhalve week geleden de deuren van het verzorgingshuis nadat zestien bewoners het longvirus onder de leden bleken te hebben. Op de verpleegafdeling voor mensen met dementie mag nog wel bezoek komen.

Speciale parkeeractie in Nieuwegein

Om de verspreiding van het coronavirus in het centrum van Nieuwegein tegen te gaan, kun je vanaf 16 november gratis parkeren in de parkeergarages. En dat is niet de hele dag of week maar van maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 11.00 uur.
De actie is een initiatief van de gemeente en winkelcentrum Cityplaza: "Het gezamenlijke doel is het spreiden van bezoekers te stimuleren in de 'daluren', zodat er minder pieken ontstaan en bezoekers de coronamaatregelen nog beter in acht kunnen nemen." De actie is 3 januari afgelopen.

Longfonds start benauwdheidscampagne

Het Amersfoortse Longfonds begint vandaag met een publiekscampagne om aandacht en begrip te vragen voor mensen die het benauwd hebben.
Geef Adem, is het motto. Het probleem is volgens het fonds door corona ook nog eens extra actueel, want het virus veroorzaakt benauwdheid.

Baarn blijft cultuursector steunen

Ruim 15 culturele organisaties ontvangen in 2021 subsidie en daar het Baarnse college bewust voor gekozen. Niet alleen omdat de organisaties het moeilijk hebben door de coronacrisis maar ook om de financiële stabiliteit te behouden.
Het is van belang om te investeren in deze sector
Wethouder Hugo Prakke
"Niet alleen grotere organisaties zoal theater de Speeldoos, muziekvereniging Crescendo en de bibliotheek, maar ook atelier Langs Jan, jeugdtheaterschool Marmelijn, ons jaarlijkse Cultureel Festival en meer. Dit moeten wij als gemeente koesteren en steunen. Juist in deze moeilijke tijd, waarin veel activiteiten zijn stilgelegd vanwege de coronamaatregelen, is het van belang om te investeren in deze sector", aldus wethouder Hugo Prakke.

Opluchting en verwarring bij bibliotheken

Eerst het nieuws dat ze dicht moesten en nog geen dag later mochten ze weer open, dankzij een voorstel van GroenLinks. Kortom, het is een verwarrende tijd voor bibliotheken in de regio. Maar ze zetten alles op alles om zo snel mogelijk uit te zoeken hoe ze nou weer de deuren kunnen openen.
"Het is verheugend dat de politiek de bibliotheek als maatschappelijk belangrijk instituut ziet. Vandaag gaan we met de gemeentes overleggen en inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Vrijdag komt er dan een besluit en maandag zouden we dan weer kunnen opstarten", aldus directeur Erno de Groot van bibliotheek Eemland.

"Verbod op groepsles voelt als symboolpolitiek"

Ook bij Utrechtse sportscholen overheerst een mix van opluchting en verwarring. Ze mogen open blijven maar het geven van groepslessen behoort voorlopig tot de verleden tijd.
Daardoor wordt er flink geïmproviseerd en dat voelt een beetje als symboolpolitiek. "Het is nu geen groepsles meer, we werken nu met tijdslots waarin mensen individueel kunnen trainen", zegt sportschoolmanager Willem die crossfit geeft in zijn box.
De groepslesdocent is nu hernoemd naar individuele instructeur en loopt rond om te kijken of de crossfitters de oefeningen goed uitvoeren. In feite is er daarmee weinig veranderd, geeft Hilberdink toe. Het is vooral de vraag hoe je de woorden van het kabinet uitlegt, vindt hij.
Willem Hilberdink: "Officieel is er een geen coach, maar je kunt gewoon de workout volgen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.