Utrechtse cultuurwethouder Anke Klein (D66) door het stof in debat over De Machinerie

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De reputatie van cultuurwethouder Anke Klein heeft een stevige kras opgelopen tijdens een spoeddebat over een nieuw gebouw voor film- en beeldcultuur in de stad. De Machinerie moet een verzamelplaats worden voor diverse instellingen zoals het Nederlands Film Festival en 't Hoogt. De oppositie verwijt de wethouder dat ze een raadsbesluit naast zich neerlegt en de raad niet of te laat heeft geïnformeerd.
Eind vorig jaar kregen de instellingen een subsidie van 3,5 miljoen euro om samen met een private partner de plannen te realiseren. In de voorwaarden staat dat de partners in het project een Coöperatieve Vereniging moeten oprichten. Het voordeel van zo'n vereniging is dat nieuwe huurders makkelijk kunnen toetreden en dan ook zeggenschap hebben over het wel en wee in het pand.

Stichting

Recent bleek dat het geen vereniging wordt, maar een stichting. Een groot deel van de Utrechtse oppositie heeft daar moeite mee. Daarnaast kwamen de raadsleden toevallig achter het nieuws, terwijl ze dat van de wethouder hadden willen horen. En dus verwijten ze wethouder Klein dat ze de raad niet tijdig heeft geïnformeerd.
Het beeld ontstaat van een bodemloze put met een matig bestuur, waar het college nu al extra geld naar overmaakt
Sander van Waveren (CDA Utrecht)
De oppositie verwijt Klein dat ze besluiten van de raad naast zich neerlegt. Diverse raadsleden gaven daarover hun ongezouten mening, zoals Henk van Deún van de PVV: "De raad is de baas in deze stad."

Niet fraai

Daarop ging Klein diep door het stof. "Natuurlijk is de gemeenteraad absoluut het hoogste orgaan, zonder twijfel. Het is nooit mijn bedoeling geweest om de indruk te wekken dat ik dat niet op die manier zou ervaren. En daar ook niet naar zou leven." Maar excuses maakte ze niet. Wel gaf ze aan dat ze haar best zou doen om te voorkomen dat nogmaals zo'n indruk zou kunnen ontstaan. Het te laat informeren van de raad noemde ze 'niet fraai'.
Fractievoorzitter Sander van Waveren (CDA) heeft de statuten opgevraagd van de nieuwe stichting en komt tot de conclusie dat die op heel veel aspecten niet voldoen aan de vooraf gestelde voorwaarden. En toch is er al een bedrag van 167.000 euro aan de stichting overgemaakt. "Het beeld ontstaat van een bodemloze put met een matig bestuur, waar het college nu al extra geld naar overmaakt."

Geen verschil

De wethouder kreeg onvoorwaardelijke steun van de twee grootste coalitiepartijen GroenLinks en D66. Zo deelde raadslid Ellen Bijsterbosch (D66) de kritiek van Marijn de Pagter (VVD) niet. "De Machinerie voldoet aan de randvoorwaarden die we gesteld hebben", zei zij. Wat D66 betreft maakt het geen enkel verschil of De Machinerie een stichting of vereniging wordt.
De positie van de wethouder kwam door de steun van GroenLinks en D66 geen moment in gevaar. En dus liep het spoeddebat voor wethouder Klein met een sisser af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.