Fabriek in Oudewater viert bijna 5 eeuwen lang touw maken

OUDEWATER - Het moet een van de oudste bedrijven van ons land zijn: G. van der Lee in Oudewater. Dit jaar viert de touwfabriek zijn 475-jarig bestaan. Een prestatie van formaat. "We hebben ons altijd gespecialiseerd en maakten dingen die anderen niet konden en we hadden machines die anderen niet hadden", vertelt technisch manager Erik van Broekhuizen.
Een daarom houdt de touwfabriek in Oudewater het dus al bijna vijf eeuwen lang vol. In die tijd is er veel veranderd: nieuwe technieken en materialen deden hun intrede en sinds 2013 is de fabriek geen familiebedrijf meer. Gebleven is de grootschalige productie voor de scheepvaart. Daarmee werd in 1545 begonnen en nog steeds wordt er, naast springtouw en klimtouw, vooral touw geproduceerd voor sloepen en de grote vaart.
De Touwfabriek in Oudewater bestaat 475 jaar
Daarnaast bezit de touwfabriek ook nog een oude 'lijnbaan', een gang van honderden meters lang waar touw in een rechte lijn en met de hand gedraaid wordt. Van Broekhuizen: "Dit is eigenlijk de manier waarop het honderden jaren geleden ook ging."

Hennep

Oudewater en touw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de 15e eeuw was het stadje het centrum van de touwindustrie. "Sinds die tijd wordt er hennep verbouwd in Oudewater", weet Averien Knol van het Touwmuseum. "Daar werden garens van gemaakt voor netten, zeilen en later ook voor touw. In 49 straten in Oudewater werd er touw gesponnen."

Geen feest

Maar nu dus nog maar op één plek: aan de Hekendorperweg. Helaas voor de oude touwfabriek, vanwege corona wordt het jubileum niet groots gevierd. "Dat schuiven we even op de lange baan", zegt Van Broekhuizen. Ze knopen er bij G. van der Lee dus gewoon nog een jaartje aan vast, en dan is het in 2021 hopelijk echt groot feest voor de touwfabriek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.