Cupido's treffen criminelen op dating apps: zes aanhoudingen na drie berovingen

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT/ZEIST - Via een app kan je tegenwoordig eenvoudig je toekomstige echtgenoot ontmoeten, maar ook je toekomstige overvaller. Dat laatste overkwam in korte tijd drie verschillende slachtoffers in Utrecht. De politie komt daarom met een waarschuwing: pas op met wie je afspreekt op dating apps anders wordt er op de volgende date misschien meer gestolen dan alleen je hart.
Eind oktober was het in anderhalve week drie keer raak in Utrecht: iemand maakte via een dating app een afspraakje, maar in plaats van een nieuwe mogelijke liefde te treffen, werden ze beroofd. De politie meldt vandaag dat inmiddels zes mensen zijn aangehouden.
Twee weken geleden begon het met de arrestatie van een 19-jarige Utrechter die een 48-jarig slachtoffer had bedreigd, afgeperst en beroofd op een afspraak. Een week later werden twee jongens (van 16 en 17) en twee mannen (van 18 en 19) uit Zeist en Utrecht aangehouden voor de beroving van een 30-jarig slachtoffer op 26 oktober. Afgelopen zaterdag werd een 18-jarige vrouw in de boeien geslagen. De Utrechtse had die dag een afspraak met een 55-jarig slachtoffer die daar beroofd werd.

Trend

De slachtoffers komen vaak nietsvermoedend op het afspraakje af en hebben pas door dat er iets niet klopt als het al helemaal misgaat, vertelt Hilde Bakker van de politie. "Ze worden beroofd of aangevallen, bedreigd om geld af te geven of ze hebben fotomateriaal gestuurd waarmee ze afgeperst gaan worden."
De politie denkt dat er sprake is van een trend, hoewel het wel gaat om losse zaken. "We hebben niet het idee dat de mensen die erachter zitten met elkaar te maken hebben."

Schaamte

Volgens de politie stappen slachtoffers lang niet altijd naar de politie. "We horen vaak dat mensen twijfelen om aangifte te doen omdat er schaamte is of omdat mensen denken dat ze beter hadden moeten weten. Maar het is nooit de schuld van het slachtoffer dus doe aangifte want we pakken dit serieus op."
De politie heeft ook advies voor een gezond digitaal datingbeleid. "Je hebt te maken met mensen die je niet kent, dus het advies is om gezond wantrouwig te zijn. Probeer wat informatie van die persoon te achterhalen. Kijk of je een actuele foto kan krijgen of even kan bellen. En deel vooral geen persoonlijke gegevens of privéfoto's voor je een beeld van iemand hebt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.