Verbod op groepslessen voelt voor Utrechtse sportschool als symboolpolitiek

UTRECHT - Sportscholen worstelen om de laatste maatregelen van het kabinet goed te begrijpen. Toch overheerst ook de opluchting op de eerste dag dat er geen groepslessen gegeven meer mogen worden.
"Vooropgesteld: ik ben erg blij dat we open mogen blijven", reageert Willem Hilberdink van de Utrechtse sportschool UnScared. In zijn school wordt het populaire crossfit gegeven. Toch wringt het wel, want juist bij crossfit wordt met groepen gewerkt.
Unscared Crossfit in Utrecht
Unscared Crossfit in Utrecht © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Improviseren

Dat het kabinet de laatste persconferentie bekendmaakte dat groepslessen de komende twee weken niet zijn toegestaan, betekende dan ook dat de sportschool moest improviseren. "Het is nu geen groepsles meer, we werken nu met tijdslots waarin mensen individueel kunnen trainen", zegt de sportschoolmanager.
De groepslesdocent is nu hernoemd naar individuele instructeur en loopt rond om te kijken of de crossfitters de oefeningen goed uitvoeren. In feite is er daarmee weinig veranderd, geeft Hilberdink toe. Het is vooral de vraag hoe je de woorden van het kabinet uitlegt, vindt hij.
Willem Hilberdink: "Officieel is er een geen coach, maar je kunt gewoon de workout volgen"

'Groepsles'

Want wat is precies de definitie van een groepsles? "We doen al maanden geen echte groepslessen meer. Iedereen traint al ver uit elkaar en we hebben heel strenge hygiënemaatregelen." En de trainer weghalen, was voor de sportschool al helemaal geen optie. "Supervisie weghalen als je veiligheid en gezondheid wilt bevorderen is natuurlijk heel gek."
En dus wordt er nog altijd volop gesport en is er een trainer aanwezig. De veiligheid lijkt daarmee niet toe- of afgenomen.
Hilberdink heeft wel zijn eigen vermoedens over waarom het kabinet de maatregel heeft genomen. "Ik denk dat het vooral om het woord 'groep' gaat. Het staat natuurlijk gek als je mensen niet meer laat samenkomen, maar groepslessen wel toestaat."

Gefronste wenkbrauwen

Toch zorgt de maatregel vooral voor gefronste wenkbrauwen, ziet Hilberdink. Hij had gehoopt op maatregelen die niet voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Daarbij denkt de manager zelf aan een maximum aantal mensen per vierkante meter in de sportschool en heldere regels voor de luchtfiltering.
"Zo'n slappe maatregel voelt dan verkeerd", doelt hij op het verbod op groepslessen. "Het is niet zo dat we meer vrijheid willen, we willen vooral meer veiligheid en helderheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.