Jarenlang onderzoek naar verleden Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort tijdens de bevrijding door de geallieerden
Kamp Amersfoort tijdens de bevrijding door de geallieerden © Beeldbank NIOD
AMERSFOORT - Kamp Amersfoort heeft een onderzoeksteam van veertien vrijwilligers aan het werk gezet om in de komende vijf jaar het eigen verleden te onderzoeken. Het gaat bijvoorbeeld om oud-archeologen en gepensioneerde politiemedewerkers die meedoen aan het onderzoek.
Over het voormalige kamp, waar veel politieke gevangenen werden vastgehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog, is veel niet met zekerheid bekend omdat de Duitse bezetters in 1945 de hele administratie vernietigden toen de Canadese bevrijders naderden.
Volgens onderzoeksleider Floris van Dijk zijn veel gegevens over een van de bekendste kampen van Nederland tot nu toe gebaseerd op schattingen en naoorlogse verklaringen. Het onderzoek moet meer lijn gaan brengen in de gebeurtenissen die zich daar afspeelden.
"We hebben al ontdekt bijvoorbeeld dat er geen 35.000, maar ruim 47.000 mensen gevangen hebben gezeten in Amersfoort", zegt Van Dijk. "Onder hen waren geen 900, maar 2500 joden. In het kamp zijn 383 mensen geëxecuteerd. We proberen de identiteit en het lot van zoveel mogelijk slachtoffers te achterhalen."
De nieuwe informatie over oorlogsmisdadiger en kampcommandant Walter Heinrich is een van de andere eerste ontdekkingen. Over hem was tot deze week nog helemaal niets bekend. Inmiddels is bekend dat hij een antisemitische schuinsmarcheerder was met een dure smaak, een zenuwtic en een huichelachtig karakter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.