Campagne tegen victim blaming: 'Jongeren vinden het lastig om er iets van te zeggen'

UTRECHT - Het gebeurt volgens de Utrechtse organisatie Rutgers en kennisinstituut Atria nog veel te vaak: slachtoffers van seksueel of fysiek geweld die de schuld krijgen van wat hen is overkomen. Een nieuwe campagne speciaal gericht op jongeren moet helpen victim blaming terug te dringen en het meer bespreekbaar te maken. De organisaties hebben vandaag ook uitgeroepen tot rokjesdag.
"Waarom had je dan ook zon kort rokje aan? Dan vraag je er wel een beetje om", krijgen slachtoffers bijvoorbeeld voor de voeten geworpen. Directeur Ton Coenen van Rutgers, de organisatie die zich wereldwijd inzet voor het versterken van de seksuele gezondheid en rechten van jonge mensen, vindt dat onacceptabel. "Het is schadelijk voor het slachtoffer en de dader komt ermee weg. Victim blaming houdt een cultuur in stand waarin het plegen van seksueel, fysiek of online geweld niet serieus genomen wordt", zo zegt hij.
'Lastig om in te grijpen'
"Victim blaming gebeurt nog steeds en is een hardnekkig probleem en schadelijk voor het slachtoffer", legt Ymke Kelders van Rutgers uit. "Interessant is dat de meeste jongeren wel willen helpen en ruimdenkend zijn en victim blaming afwijzen, maar het ook lastig vinden om in te grijpen en er iets van te zeggen als het gebeurt."
De campagne #ZegErWatVan moet het voor jongeren makkelijker maken om anderen aan te spreken op hun gedrag. De initiatiefnemers hebben daarom een pakket met gifjes en stickers voor WhatsApp ontwikkeld die kunnen worden gebruikt op het moment dat een slachtoffer de schuld krijgt van seksueel of fysiek geweld. De organisaties roepen jongeren ook op om een foto met rokje te posten op social media.