Negen culturele en creatieve organisaties in Utrecht krijgen geld voor innovatie

© RTV Utrecht / Niels Drost
PROVINCIE UTRECHT - Negen bedrijven binnen de cultuursector hebben een subsidie gekregen voor hun innovatieve plannen. Tijdens de coronacrisis moeten ze een vernieuwend project ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor geld van de provincie Utrecht, die 255.000 euro uitdeelt.
Tot eind augustus konden cultuurbedrijven zich opgeven middels een videopitch. Ze konden een aanvraag doen van tussen de 15.000 en 50.000 euro. Het plan moet door minstens twee samenwerkingspartners uitgewerkt kunnen worden. Bijvoorbeeld door een (aantal) festivals en een mediabedrijf. Of een museum en een kunstinstelling.
In totaal stuurden 75 bedrijven een voorstel in. Uiteindelijk gaan de subsidies naar negen van hen: De Helling, Het Filiaal Theatermakers, Podium Kosmik, Stichting Babastiki, Stichting Freaky Dancing, Stichting Niet Normaal, Studio Dries Verhoeven, Studio Figur en TivoliVredenburg.

Van online concerten tot interactief videoplatform

Die laatste wil het geld gebruiken om de online beleving van een concert te vergroten. TivoliVredenburg doet daar al onderzoek naar samen het de HKU, maar heeft nog meer tijd en geld nodig. Het idee is dat een fan straks vanuit de huiskamer een concert net zo intens kan beleven als wanneer diegene er daadwerkelijk bij is.
Er moet ook meer interactie komen tussen publiek, musici en artiesten, zoals een Q&A met de muzikant(en) voor of na het concert. Het muziekpaleis wil dat het online beleven van een concert straks ook wordt gebruikt als het wél weer mogelijk is om fysiek naar de zaal te komen.
Jeugdtheatergezelschap Het Filiaal heeft plannen om samen te werken met een videokunstenaar, een miniatuurmaker en de Stadsschouwburg. Ze willen samen een interactief videoplatform maken.
Het Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht is een initiatief van drie overheden (provincie Utrecht, gemeente Utrecht en gemeente Amersfoort) en vier fondsen (K.F. Hein Fonds, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht) voor het versterken van de culturele sector in de provincie Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.