Corona vandaag: boa's in Utrecht krijgen bonus, subsidie voor cultuurinstellingen

PROVINCIE UTRECHT - Het is weer tijd voor een nieuwe Corona Vandaag. De dagelijkse rubriek waarin je alles leest over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de provincie Utrecht.
We beginnen met de dagelijkse RIVM-cijfers, die minder positief waren dan de voorgaande dagen. Na zes opeenvolgende dagen van daling is er landelijk weer een lichte stijging te zien. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend werden 7272 positieve tests geregistreerd, tegenover 6984 een dag eerder.
In onze provincie is wel een heel lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen te zien: 503 vandaag, gisteren waren dat er nog 511. Afgelopen woensdag lag het aantal nieuwe besmettingen in Utrecht nog een stuk hoger: 619.

Boa's checken maximale groepsgrootte

Boa's in Utrecht krijgen van de gemeente een bonus van 300 euro. De gemeente vindt dat ze daar recht op hebben vanwege de werkdruk in coronatijd. Politiemensen kregen eerder ook al zo'n bonus van minister Grapperhaus, maar boa's kwamen daar niet voor in aanmerking. Steeds meer gemeenten kiezen er daarom voor om zelf het geld beschikbaar te stellen.
Want voor de boa's zijn het, net als voor agenten, drukke tijden. Sinds woensdagavond is de maximale groepsgrootte buiten van vier naar twee personen gegaan, huishoudens en kinderen tot en met 12 uitgezonderd. Dus moeten boa's nog strenger handhaven. En dat wordt niet door iedereen gewaardeerd.
Toch delen ze niet gelijk boetes uit. Pas als iemand na een waarschuwing nóg een keer in de fout gaat, volgt een bekeuring.
Boa's worstelen met het handhaven van de coronaregels

Theater sluit voor lange tijd de deuren

Dat het niet goed gaat met de kunst- en cultuursector is een understatement. Het Veenendaalse Theater Lampegiet heeft daarom besloten alle voorstellingen voor de rest van dit jaar te annuleren. Zelfs al mag in december weer mondjesmaat publiek de zalen in. Lampegiet vindt dat te weinig om een echte theaterbeleving te kunnen krijgen.
Tegelijkertijd is er ook wat positief nieuws voor de cultuursector: negen organisaties krijgen van de provincie subsidie om innovatieve plannen te ontwikkelen tijdens de coronacrisis. TivoliVredenburg is één van die organisaties. Het muziekpaleis gebruikt het geld om de concertbeleving te vergroten bij mensen die thuis online kijken. Ook enkele theatergezelschappen krijgen subsidie.

Corona drukt begroting Woerden

De uitbraak van het coronavirus heeft de gemeente Woerden tot nu toe bijna 2 miljoen euro gekost. Dat vertelde burgemeester Victor Molkenboer vanochtend op Radio M Utrecht naar aanleiding van de begrotingsvergadering gisteravond.
"We hebben ongelofelijk veel extra kosten, net als veel andere gemeenten. Dat loopt wel tegen de 2 miljoen euro. We hebben daar tegenover wel opbrengsten gekregen van het Rijk en er zitten nog wat zaken aan te komen, maar corona is nog niet voorbij en de vraag is of bepaalde zaken structureel zijn. Raadsleden vragen dan terecht of dat in de begroting verwerkt kan worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.