Diakonessenhuis garandeert: mensen met kanker hebben hoogste prioriteit, ondanks afschalen zorg

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Diakonessenhuis heeft de afgelopen tijd zo'n zeshonderd operaties uitgesteld. Bovendien heeft het ziekenhuis zes van de tien operatiekamers in Utrecht en Zeist stilgelegd. De reguliere zorg is afgeschaald. Maar, zo benadrukt ziekenhuismanager John Taks, acute patiënten zoals mensen met kanker krijgen nog altijd de snelste acute zorg.
Dat zegt Taks in het programma 'Corona vraag & antwoord', waar hij vanmiddag te gast was. In de uitzending beantwoordde hij vragen van kijkers. 'Waarom krijgen coronapatiënten voorrang op kankerpatiënten', zo luidde één van de vragen.
"Dat is echt niet zo", zegt Taks. "Coronapatiënten zijn spoedpatiënten, maar dat zijn kankerpatiënten ook. In de eerste golf hebben wij alle kankerpatiënten met de hoogste prioriteit kunnen helpen. Daar is geen uitstel mogelijk."
Toch zullen we prioriteiten moeten stellen. Bevallingen, auto-ongelukken... Dat zijn zaken die niet kunnen wachten.
Heupoperaties moeten soms wachten, legt de crisismanager uit...
Het Diakonessenhuis garandeert dat mensen zo snel mogelijk geholpen kunnen worden. Anders is dat bijvoorbeeld wanneer mensen een liesbreuk hebben. Het zou dan kunnen dat een operatie wordt uitgesteld. "Maar als vanwege je liesbreuk een stukje darm bekneld is, dan word je vandaag geopereerd bij ons."
"Coronapatiënten zijn spoedpatiënten, maar kankerpatiënten ook. Ook zij hebben de hoogste prioriteit."
Ook zijn er bijvoorbeeld mensen die zo snel mogelijk een nieuwe heup willen, omdat ze iedere dag met pijn en moeite uit bed komen. "Dat vinden we heel vervelend", zegt Taks. "Er zijn veel mensen die ons iedere keer bellen. Toch zullen we prioriteiten moeten stellen. Bevallingen, auto-ongelukken... Dat zijn zaken die niet kunnen wachten."
Verder ging Taks ook in op vragen van mensen die het eng vinden om naar het ziekenhuis te komen. Hij snapt die zorgen, maar zegt dat er weinig reden voor zorgen is. "We lopen allemaal met mondmaskers op en hebben heel veel extra voorzorgsmaatregelen genomen. In de eerste golf hadden we een ziekteverzuim van twee procent. Op de IC is niemand besmet geraakt."
Zorg mijden is geen goed idee, zegt Taks. "Sommige mensen vinden het spannend om bij de huisarts in de wachtkamer te zitten. Maar mijn advies is: wacht niet bij erge klachten. Zorg ervoor dat mensen op je letten, mantelzorgers bijvoorbeeld. Zeker als je benauwd bent."
Twee jaar geleden zijn 9200 mensen overleden aan griep. Laten we dat dus niet onderschatten.
John Taks vreest de griepgolf volgende maand

(Verschil met) griep

De afgelopen vijf weken heeft Taks veertien coronapatiënten zien overlijden. Dat hakt er enorm in bij hem en zijn collega's. Het grote verschil met griep is dat patiënten opeens heel snel kunnen verslechteren. "Binnen een halfuur kan je op de IC belanden."
Over dat andere virus gesproken: volgens Taks komt het griepseizoen er volgende maand aan. "Twee jaar geleden zijn 9200 mensen overleden aan griep. Laten we dat dus niet onderschatten." En hoe kunnen mensen griep en corona van elkaar onderscheiden? "Dat is echt een kwestie van testen. Je moet als eerst uitsluiten dat je corona hebt."

Verschillen tussen golf 1 en 2

Taks kreeg ook de vraag wat in het Diakonessenhuis de grootste verschillen zijn tussen de eerste en de tweede golf. "Het virus is hetzelfde, maar het komt milder over omdat we nu meer medicatie hebben. Patiënten liggen korter in het ziekenhuis. We leren ook van andere landen."
Maar Taks verwacht dat zijn ziekenhuis nog wel even bezig blijft met corona. "Als het goed is vlakt de golf volgende week af. En daarna krijgen we een 'plateaufase'. Mijn verwachting is dat coronazorg en het virus daarna echt nog een tijdje in de maatschappij zullen blijven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.