OM eist zeven jaar cel tegen Meerkerkse evangelist voor misbruiken vrouwen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
MEERKERK - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 79-jarige man uit Meerkerk. Hij wordt ervan verdacht vijf vrouwen te hebben misbruikt. De vrouwen waren patiënten in therapeutische centra van de man en zij hoopten dat hij hen kon 'genezen'.
"Hij was hun behandelaar, maar ook geestelijk leider en voorganger", aldus de aanklager. Naast een lange gevangenisstraf eist het OM een beroepsverbod voor acht jaar en een contactverbod met een aantal vrouwen voor de duur van vijf jaar.

Misbruik van kwetsbaarheid

Het OM neemt het de man kwalijk dat hij herhaaldelijk op grove wijze misbruik heeft gemaakt van de kwetsbaarheid van de vrouwen. "Hij was immers op de hoogte van de slechte geestelijke gesteldheid van de slachtoffers en de omstandigheid dat er bij enkele van hen ook sprake was van eerder seksueel misbruik."
Om zijn misdaden te verhullen, maakte de evangelist de vrouwen teamlid of medewerker van zijn therapeutische organisatie. "Hij heeft op listige wijze een situatie van afhankelijkheid gecreëerd en opgebouwd vanuit zijn rol als zorgverlener en evangelisch leider. Hij heeft daarbij zijn slachtoffers zorgvuldig uitgezocht: kwetsbare vrouwen die nergens anders (meer) terecht konden."

Zaken samengevoegd

De verdachte is alweer geruime tijd op vrije voeten, maar het OM is van mening dat de man weer terug moet naar de gevangenis. In 2016 stond hij voor deze kwestie al voor de rechtbank in Rotterdam. Hij kreeg toen een gevangenisstraf van drie jaar. Het OM had destijds tien jaar geëist. Zowel de verdachte als het OM gingen tegen de straf in hoger beroep.
In 2018 veroordeelde dezelfde rechtbank de man tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Toen voor het meerdere malen ontucht plegen met een patiënte. De verdachte ging ook tegen dit vonnis in hoger beroep. Het gerechtshof in Den Haag behandelt beide zaken nu tegelijkertijd; de zaken zijn gevoegd.
Over twee weken wordt uitspraak gedaan door het gerechtshof in Den Haag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.