Volgend jaar alleen roetveegpieten in Vijfheerenlanden

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
VIJFHEERENLANDEN - Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden zegt volgend jaar geen Zwarte Piet meer te willen tijdens de intocht van Sinterklaas. Volgend jaar zullen andere pieten, zoals roetveegpieten, de Sint begeleiden.
Dit jaar is er geen intocht zoals andere jaren. Toch kan het zijn dat er 'dit jaar nog een Zwarte Piet om de hoek komt kijken', laat de gemeente Vijfheerenlanden weten. Maar volgend jaar dus niet meer.
Een groot deel van de comités in Vijfheerenlanden heeft zelf al afscheid genomen van Zwarte Piet. Fröhlich volgt hiermee de trend van de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal van de NTR, waar zes jaar geleden de verandering werd ingezet.

'Feest voor iedereen'

"Sinterklaas is een feest voor iedereen, waarbij we natuurlijk niemand willen kwetsen", zegt burgemeester Fröhlich. "Sint neemt daarom een grote variatie aan pieten mee. Ik begrijp heel goed dat dat emoties kan oproepen. Maar zoals altijd bij Sinterklaas komt het uiteindelijk allemaal goed."
In onder meer Utrecht, Amersfoort en Veenendaal waren al geen Zwarte Pieten meer te zien tijdens de intocht van Sinterklaas.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.