Drukte in bossen blijft ondanks brandbrief natuurbeheerders
LEERSUM - Boswachters en natuurbeheerders waren er al bang voor: meer drukte in de bossen nu de coronamaatregelen weer zijn aangescherpt. Daarom stuurden ze begin vorig week een brandbrief om meer hulp te krijgen. Op die hulp wachten boswachters nog steeds. En dat terwijl de drukte op vooral parkeerplaatsen bij bossen toeneemt. "Het is twee keer zo druk als normaal."
Boswachter Roel van Ark ziet hoe het op deze zaterdag een komen en gaan is van auto's bij het Leersumse Veld. Volgens hem is het geen probleem dat mensen naar de bossen komen, want daar is ruimte genoeg. Waar het niet lekker gaat is op de parkeerplaatsen. Daarom hebben gemeenten, de provincie Utrecht en natuurbeheerders, wandelaars opgeroepen om zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen.
Dat advies is niet overal geland. Dus komen teveel mensen per auto naar dezelfde en de bekende plekken. Het leidt tot parkeerdrukte bij alle hotspots in de natuur en dat levert gevaarlijke situaties op. Automobisten gebruiken bijvoorbeeld de berm van de Maarsbergseweg (N226) als parkeerhaven. Om er te komen wordt ook het fietspad gebruikt. "Dat is gewoon gevaarlijk. Als dit te gek wordt moet de gemeente of de Veiligheidsregio wel ingrijpen", zegt van Ark. Ook staan auto's geparkeerd langs fietspaden die het door bosgebied leiden en dat mag niet.


DRUKTE
De boswachter laat vanwege de drukte de situatie op de parkeerplaatsen even voor wat die is. Naar eigen zeggen zijn hij en zijn collega's al druk genoeg in de natuurgebieden zelf. Hij heeft nog niemand hoeven te bekeuren. maar voert wel veel gesprekken. Deze ochtend nog met een groep mountainbikers die eigenlijk niet bij elkaar mogen staan; van het kabinet mag een groep in de buitenlucht immers niet groter zijn dan twee personen. "En dan vraag ik of ze de actualteit hebben gevolgd en de regels kennen. Dan kijken ze mij schaapachtig aan."
"Mensen moeten echt zelf na gaan denken", gaat boswachter Roel verder. "De regels en de adviezen van de overheid zijn vrij duidelijk. Het is dat ik nu aan het werk ben, maar anders zou ik hier nu niet zijn. Het is veel te druk."
Ook ziet hij de afgelopen maanden een trend: de 'nieuwe coronarecreant'. "Dat zijn mensen die even een mountainbike of fototoestel kopen en de natuur ingaan. Maar die kennen de regels niet. Die hobbyisten vertrappen kwetsbare planten om een foto te maken. Mountainbikers komen we tegen in het begrazingsgebied. Die weten niet dat ze op de daarvoor aangelegde paden moeten blijven. Lees mensen, lees!"

Vervolgens komt een mountainbiker, die het gebied wel kent, naar Roel toe gefietst. Bert Koedam (66) vraagt of er ergens een drinkkraantje is. Die is niet beschikbaar vanwege de coronamaatregelen. Koedam woont in de omgeving en vindt het inderdaad drukker dan anders. Hij begrijpt ook wel waarom veel mensen juist nu het bos ingaan: "Iedereen zoekt ontspanning. Maar mensen moeten wel hun verantwoordelijkheid nemen."
BRANDBRIEF
Toch blijkt de praktijk weerbastig. Begin vorige week schreef de directie van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug daarom een brandbrief waarin ze vragen om meer hulp en ondersteuning. De boa's die nu actief zijn hebben hun handen vol aan de steeds grotere groep natuurrecreanten. "Veel mensen houden zich wel aan de regels", zegt directeur bestuurder Janine Caalders. "Maar aan die paar die dat niet doen heb je je handen vol." Ze is ervan overtuigd dat er op korte termijn meer hulp komt voor de handhavers in de natuur.
"Graag!", is de reactie van Roel van Ark. Hij denkt dat de aanwezigheid van meer boa's op bijvoorbeeld de parkeerplekken het bewustzijn van de bezoekers vergroot. De hoop is dat de drukte op en rond de parkeerplaatsen daar ook door afneemt.
OVERHEID
Gemeenten en provincie houden de drukte wel in de gaten. Hoewel er nog geen extra maatregelen voor dit weekend zijn genomen, wordt de situatie achter de schermen gevolgd. De provincie heeft de druktemonitor uitgebreid, daar staan nu ook meer natuurgebieden in. Het Leersumse Veld ontbreekt nog wel op die kaart. Ook doen de overheden een dringende oproep om zoveel mogelijk in de eigen omgeving een frisse neus te halen. Directeur Caalders roept wandelaars op om die monitor ook echt te gaan gebruiken.