LIVEBLOG FC Utrecht - Ajax: Promes bepaalt de eindstand op 0-3

UTRECHT - FC Utrecht trapt de voetbalzondag in de Eredivisie om 12.15 uur af tegen koploper Ajax. De Domstedelingen doen dit zonder de vertrokken trainers John van den Brom en Dennis Haar maar met René Hake en Rick Kruys. Het duo heeft gelijk een aantal wijzigingen doorgevoerd in de opstelling. De Utrechters willen zich tegen Ajax in deze hectische week graag revancheren na de 4-1 nederlaag van vorige week tegen Heracles Almelo. Het duel is vanaf 12.00 uur LIVE te volgen op Radio M Utrecht.

Eindstand: 0-3

Scheidsrechter: Björn Kuipers

Liveblog:

90+2' Kuipers fluit. Het is afgelopen.
De 0-3 van Promes
90+1' DOELPUNT AJAX! En dat is 0-3. Quincy Promes schiet hem binnen tegen FC Utrecht.
88' Nieuwegeiner en voormalig FC Utrecht-speler Sean Klaiber keert in het shirt van Ajax terug in De Galgenwaard. Hij vervangt Mazraoui.
86' Gustafson wordt door Schuurs onderuit gehaald in het strafschopgebied. Zowel scheidsrechter Kuipers als de VAR ziet er geen penalty in. Analist Gert Kruys wel.
83' Dalmau wordt gelijk de diepte in gestuurd. Hwij weet het sprintduel met Schuurs niet te winnen.
81' Aanvallende wissel bij FC Utrecht. Adrián Dalmau vervangt verdediger Justin Hoogma. Het is voor de Spaanse spits zijn achtste officiële duel in het Utrechtse Rood-Wit.
78' De bezoekers zitten op rozen met de 0-2 voorsprong. De bal wordt eenvoudig overgespeeld.
72' Dubbele wissel bij FC Utrecht. Moussa Sylla en Othmane Boussaid vervangen Mimoun Mahi en Joris van Overeem. Ook Ajax wisselt. Quincy Promes en Edson Alvarez komen binnen de lijnen voor Zakaria Labyad en Lassina Traore.
De 0-2 van Tadic
71' DOELPUNT AJAX! Tadic faalt niet. Het is 0-2 voor de Amsterdammers tegen FC Utrecht.
70' Strafschop voor Ajax. Overtreding van St. Jago op Traore.
67' FC Utrecht gaat wisselen. Van de Streek vervangt Elia. "Ik denk dat Mahi naar de linkerkant gaat en Van de Streek de spits in", aldus analist Gert Kruys.
De 0-1 van Klaassen
62' DOELPUNT AJAX! Davy Klaassen opent de score tegen FC Utrecht: 0-1. In de omschakeling zag het er verdedigend niet goed uit bij FC Utrecht.
60' Na een goede aanval van Ajax schiet Tagliafico de bal met een curve over het Utrechtse doel.
56' Een goede actie van Mahi die de bal vervolgens aan Kerk geeft. De aanvaller, die niet lekker in de wedstrijd zit, weet het doel niet te vinden.
55' Tadic draait weg in de zestien. Zijn voorzet verdwijnt over de zijlijn.
52' Gevaar via Warmerdam aan de linkerkant van het veld. Schuurs weet de bal maar net te onderscheppen.
48' De eerste twee minuten van de tweede helft zitten erop. Analist Gert Kruys is tevreden: "FC Utrecht is goed uit de kleedkamer gekomen."
46' De tweede helft is begonnen. Bij Ajax is gewisseld. Antony naar de kant, Neres heeft hem vervangen.
45' Nog een kans van Antony. Zijn schot vliegt hoog over. Het is rust in De Galgenwaard.
44' In de counter is Ajax gelijk gevaarlijk via Antony.
43' Eerste goede actie van Kerk. Na een sprint over de rechterkant belandt zijn schot uiteindelijk op de voeten van Onana.
42' Kans voor Ajax. Vrije trap van zo'n 20 meter afstand. Labyad haalt hard uit! Paes vangt hem met moeite.
Geen toeschouwers maar een hele hoop beveiligers, waar die voor nodig zijn?
Verslaggever René van den Berg verbaast zich
37' De Lat! De poging van Tadic belandt niet tegen het Utrechtse net maar tegen het ijzer. Het is nog altijd 0-0.
35' Van der Maarel wint een duel van Tagliafico en gaat goed door. Zijn voorzet kwam net niet aan bij een ploeggenoot.
28' Goede actie van Elia. De aanvaller geeft de bal vervolgens voor maar de bal is te hard en hi bereikt geen medespeler.
26' Hoekschop nummer vijf voor Ajax. Blind begaat een overtreding. Vrije trap voor Utrecht, het Amsterdamse gevaar is geweken.
23' FC Utrecht is gevaarlijk in de zestien meter van Ajax! Het duurt allemaal net iets lang, Gustafson vergeet te schieten, waardoor de stand 0-0 blijft. Misschien wel de grootste kans van de wedstrijd tot nu toe.
20' Grote kans Ajax! Labyad haalt van zo'n negen meter uit maar doelman Paes weet de bal met zijn been nog net te verwerken tot hoekschop.
Joris van Overeem doet het tot nu toe erg goed
Gert Kruys
20' De counter is voor FC Utrecht. Schuurs is net iets rapper dan Mahi en kopt de bal in de handen van zijn doelman Onana.
18' Ajax voert met 68 % balbezit duidelijk de boventoon. De bezoekers hebben ook al drie hoekschoppen mogen nemen tegenover nul van FC Utrecht.
17' Overtreding van St. Jago op Traore. De Amsterdamse aanvaller ligt er aangeslagen bij. Na een korte medische behandeling kan hij verder.
10' Een poging van Anthony, de bal vlieg naast het doel van Maarten Paes.
6' "Ajax begint goed en is de bovenliggende partij', analyseert Gert Kruys op 93.FM. "Utrecht moet zich in de wedstrijd vechten."
Kerk lijkt bevangen door spanning, heeft nog geen bal goed geraakt
Gert Kruys
5' na een overtreding van Van der Maarel een vrije trap voor Ajax op de rand van de zestien meter. Labyad neemt hem, Van Overeem zit er opnieuw tussen.
3' Ajax is gevaarlijk met een scherpe voorzet. Van Overeem grijpt in en voorkomt met een sliding dat de bal bij een Amsterdamse speler komt.
1' Er is afgetrapt in De Galgenwaard. Zonder toeschouwers zijn FC Utrecht en Ajax begonnen aan het duel.

Opstellingen

FC Utrecht: Paes, Van der Maarel, St. Jago, Hoogma, Warmerdam, Maher, Van Overeem, Gustafson, Kerk, Mahi, Elia
Ajax: Onana, Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico, Klaassen, Gravenberch, Labyad, Tadic, Traore, Antony

Warmlopen

- Maarten Paes keert terug onder de lat bij FC Utrecht, ook staan Joris van Overeem en Mimoun Mahi in de basis. Bart Ramselaar ontbreekt in de wedstrijdselectie. Vooralsnog is de reden daarvan nog niet bekend.
- Bij het Ajax van voormalig FC Utrecht-trainer Erik ten Hag begint Utrechter Zakaria Labyad in de basis. De twee werkten samen in De Galgenwaard
- Afgelopen zomer ruilde Nieuwegeiner Sean Klaiber FC Utrecht in voor Ajax. De verdediger begint vandaag bij de Amsterdammers vanaf de bank.
- De vorige ontmoeting tussen FC Utrecht en Ajax was op 4 maart 2020. In de halve finale van de KNVB Beker won FC Utrecht toen met 2-0.
- Van de laatste twaalf thuisduels van FC Utrecht tegen Ajax verloren de Domstedelingen er slechts drie.
- FC Utrecht en Ajax verloren dit seizoen in de Eredivisie tot op heden allebei slechts één keer. De Amsterdammers wonnen daarentegen drie keer, FC Utrecht slechts tweemaal.
- In aanloop naar het duel pepten de supporters van FC Utrecht de selectie zaterdag bij de laatste training nog op met spandoeken en vuurwerk.