Zes gevallen van westnijlvirus in Nederland: allemaal uit regio Utrecht

© FotoshopTofs, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal bekende gevallen van Nederlanders die hier het westnijlvirus hebben opgelopen, is gestegen naar zes. Dat meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding op basis van cijfers van het RIVM in Bilthoven.
Op 15 oktober bracht het RIVM naar buiten dat een man in de buurt van Utrecht het westnijlvirus had gekregen, vermoedelijk omdat hij in Nederland door een besmette mug was gestoken. Dat was de eerste bekende besmetting met het virus in Nederland. Iets minder dan een maand later is dat dus nog vijf keer gebeurd.
De regio Utrecht is niet alleen de eerste plek waar iemand in Nederland het virus ooit heeft opgelopen. Het is vooralsnog ook de enige plek waar dat is gebeurd: alle gevallen komen tot nog toe uit de regio Utrecht.
Het westnijlvirus levert volgens het RIMV griepachtige symptomen op. Bij één op de honderd gevallen kunnen er verschijnselen als hersenontsteking of polio optreden. Die gevallen springen in het oog maar vaak gaat de ziekte juist ongemerkt voorbij, aldus viroloog Chantal Reusken van het RIVM: "Er is een soort vuistregel dat als je één persoon met neurologische klachten in het ziekenhuis hebt, dat er zo'n tweehonderd à tweehonderdvijftig mensen zijn die ook geïnfecteerd zijn, maar van wie je het niet weet." Die mensen hebben helemaal geen klachten (ongeveer 80%) of lichte klachten als koorts, hoofdpijn, huiduitslag en vermoeidheid (zo'n 20%).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.