17 aanhoudingen na ontruiming van net gekraakt bedrijfspand in Nieuwegein

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN - In Nieuwegein had de politie zondagmiddag de handen vol aan een groep krakers die een bedrijfspand hebben bezet aan de Dieselbaan. Het gaat om het gebouw van een oude houtzagerij op een terrein naast een botenverhuurbedrijf. Uiteindelijk werden er 17 aanhoudingen verricht.
De krakers zeiden eerder vandaag tot hun actie te zijn overgegaan omdat er op het terrein al jarenlang een gebouw leegstaat. Krakerswoordvoerder Jan: "Er is een enorme woningnood en veel leegstand en hier staat al jarenlang een pand leeg: één en één is twee lijkt mij."
De politie zegt dat de kraak vandaag werd gezet en kort daarna werd ontdekt. Maar kraker Jan ontkent dit: "Het is voor het weekend gekraakt. We hebben toen de politie gebeld en de wijkagent uitgenodigd. Die kwam vandaag langs en was het er niet mee eens. Hij geloofde niet dat we er al langer in zaten."
Het zou gaan om zo'n 20 tot 30 krakers.
Het zou gaan om zo'n 20 tot 30 krakers. © Koen Laureij

Kraakwet

Kraken is verboden via de kraakwet, maar in de praktijk maakt het uit of een kraak meteen wordt ontdekt of niet. Als krakers ergens al een poos zitten, kunnen ze zich beroepen op hun huisrecht. Een eigenaar moet dan eerst naar de rechter voor er een uitzetting kan plaatsvinden. Als krakers op heterdaad worden betrapt, kan er meteen worden ontruimd.

Hijskraan

Vandaag wilde de politie dat de krakers meteen zouden vertrekken. Een politiewoordvoerder: "We hebben gevraagd of ze het pand willen verlaten, maar dat willen ze niet. En dus gaan we ze eruit halen." Het zou gaan om een groep tussen de twintig en dertig krakers.
Enkele van hen hadden zich in een hijskraan verschanst. De eigenaar van een botenverhuurbedrijf naast de gekraakte locatie had daar het volgende over te zeggen: "Als ze in die hijskraan zijn geklommen, wens ik ze veel succes: dat ding valt bijna van al het roest uit elkaar."
Kraker in een hijskraan (met iets wat lijkt op een slaapzak)
Kraker in een hijskraan (met iets wat lijkt op een slaapzak) © J. Wester

Veel politie

Voor de ontruiming werd veel politie opgetrommeld. Een omwonende telde zeven politiebusjes, ME'ers en hondengeleiders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.