Sint Maarten ook digitaal dit jaar, oproep om zelf lampionnen te maken

PROVINCIE UTRECHT - Het jaarlijkse Sint Maarten-feest kent dit jaar een virtuele versie. De overheid heeft afgeraden om met kinderen langs de deur te gaan. Ook de traditionele Sint Maarten Parade is afgelast. Daar voor in de plaats zendt RTV Utrecht woensdag de film De Ronde van Sint Maarten @ Home uit.
Sint Maarten, oftewel Martinus van Tours, is de beschermheilige voor de stad Utrecht. De bisschop scheurde zijn rode mantel door de helft en gaf een deel aan een bedelaar. Daardoor zag je daaronder de helft van zijn witte onderjurk, en dat is het wapen van de stad geworden, rood-wit met een diagonale scheiding.
Sint Maarten ook digitaal, oproep om zelf lampionnen te maken

De koeien hebben staarten

Het feest van Sint Maarten wordt daarom in Utrecht door veel mensen gevierd. Vooral kleine kinderen gaan langs de deur, zingen een liedje en krijgen snoep. Ook is er jaarlijks een grote optocht dwars door het centrum. Kinderen en volwassenen lopen met zelfgemaakte lampionnen en verlichte sculpturen door de donkere binnenstad.
De organisatie van de parade vond het jammer om het feest dit jaar helemaal aan de stad voorbij te laten gaan en dus is er een alternatief. Het materiaal dat beschikbaar was voor het maken van lampionnen is verdeeld over de stad. De organisatie roept mensen op om toch een zelfgemaakte lampion aan te steken.

De meisjes hebben rokjes aan

Martha de Jonge uit Hoograven heeft die uitdaging aangenomen. Samen met enthousiaste buren zijn de kinderen aan de slag gegaan. Martha is moeder van Floris, Olaf en Oscar. "In normale jaren is Sint Maarten heel leuk bij ons in de straat," vertelt ze. "Alle kinderen gaan dan de straat op. Het is donker natuurlijk, ze gaan met lichtjes langs de deuren en zingen liedjes. Ik vind het wel een hoogtepunt elk jaar."

Daar komt Sint Martinus aan

Maar dit hoogtepunt zal er dit jaar niet zijn. En toch worden er lampionnen gemaakt. Aanstaande woensdag zullen ze ook verlicht worden, maar dan niet op straat langs de deur, tot groot verdriet van menig kind. De zevenjarige Floris vindt Sint Maarten een geweldig feest: "Ik vind het leukste dat ik liedjes kan zingen." Daar is de rest van de tafel het niet mee eens! "Nee joh, het snoep ophalen is het leukst!"
In plaats van alle festiviteiten kunt u woensdag op RTV Utrecht kijken naar de De Ronde van Sint Maarten @ Home. De uitzending op RTV Utrecht en UStad begint om 19.00 uur. Daarna is hij terug te kijken op deze site.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.