Zwaargewonde koperdief kreeg 10.000 volt door zijn lijf, rechter legt milde straf op

© RTV Utrecht
LINSCHOTEN/HEKENDORP - "Ik heb een ontzettende opdonder gehad. Ik mag blij zijn dat ik hier nog zit." Dat zei de verdachte van een reeks koperdiefstallen in Woerden en omgeving vanochtend in de rechtbank. "U heeft uw meest directe straf al gekregen", vond de officier van justitie.
Vissers zagen de zwaargewonde K. uit Linschoten op 30 april liggen op het jaagpad langs de Hollandse IJssel. Zijn fiets stond tegen het naastgelegen elektriciteitshuisje van Stedin. Hij had ingebroken en wilde binnen de koperen aardleiding wegknippen, maar daarbij was iets misgaan. De man had 10.000 volt door zijn lichaam gekregen. Wonder boven wonder overleefde hij dat, maar hij liep zware brandwonden op.

Hersteloperatie

De 25-jarige K. onderging na het ongeluk een hersteloperatie van zes-en-half uur in brandwondencentrum Beverwijk en zal in de toekomst nog vaker onder het mes moeten, zei zijn advocaat. K. zat in de rechtszaal met een groot verband op zijn voorhoofd. Bij een recente operatie is daar een stuk kunsthuid aangebracht, vertelde hij. Daarnaast heeft hij nog steeds moeite met praten en laat zijn geheugen hem in de steek.
Ik gok dat ik wel in honderd van die huisjes heb ingebroken.
Verdachte bij eerste politieverhoor
K. wordt door het OM verdacht van diefstal van koperen leidingen uit tientallen trafo-huisjes, en van wegknippen van bliksemafleiders van zendmasten. Hij heeft bekend dat hij dit vaak heeft gedaan. Bij het eerste politieverhoor zei de verdachte: "Ik gok dat ik wel in honderd van die huisjes heb ingebroken." Hij zegt nu dat hij dat heeft gezegd om er snel vanaf te zijn. Volgens de officier van justitie liggen er 30 aangiftes van koperdiefstal in de omgeving, maar is er geen concreet bewijs tegen K. Het ging daarom vandaag om vier gevallen in Woerden, Harmelen en Hekendorp en ook nog om bezit van een verboden steekwapen.

Koperdiefstal is een plaag

Volgens het OM is koperdiefstal een plaag in ons land en veroorzaken de dieven veel overlast, maar ook gevaar voor bijvoorbeeld Stedin-medewerkers die aan het werk zijn in elektriciteitshuisjes. Ook kan stroomuitval gevaarlijke situaties in de maatschappij opleveren, zegt het OM. Maar in de specifieke gevallen waarvan K. wordt verdacht, zou dat niet zijn aangetoond.
Het koper leverde bij een oudijzerboer slechts enkele tientjes op. Volgens de verdachte was het nauwelijks de moeite waard. Hij was met het stelen van koperen leidingen begonnen uit geldnood. Nadat hij zijn rijbewijs was kwijtgeraakt, had hij zijn baan verloren. Hij kon vervolgens zijn hypotheek niet meer aflossen en zijn relatie liep stuk. Daardoor was hij aan de drank en drugs gegaan en steeds verder afgegleden.
U ondervindt fysiek een zeer, zeer vervelende nasleep van deze situatie. Daar bent u ook mee gestraft!
Rechter

Wakkergeschud door stroomstoot

De reclassering vindt dat de man is wakkergeschud toen hij onder hoogspanning stond. Hij heeft een nieuwe baan, een nieuwe relatie en doet zijn best om zijn leven weer op de rails te krijgen. Ook de officier van justitie vond dat de elektrische schok een kantelpunt was geworden in het leven van de verdachte. Hij eiste een taakstraf van 100 uur, plus als stok achter de deur een voorwaardelijke celstraf van een maand.
De rechter vond alle vier de gevallen van koperdiefstal en het wapenbezit bewezen. Een taakstraf vond hij echter niet nodig, hij liet het bij de voorwaardelijke celstraf die de aanklager had geeist. "U ondervindt fysiek een zeer, zeer vervelende nasleep van deze situatie. Daar bent u ook mee gestraft", vond de rechter. Hij was het met de verdeding en het OM eens dat de man weer op het rechte pad lijkt te zijn.
Een geheel voorwaardelijke straf was ook waarvoor de verdediging had gepleit. De kans lijkt dan ook klein dat de verdachte in hoger beroep zal gaan. Maar ook het OM zou nog hoger beroep kunnen aantekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.