Corona Vandaag: Ook schoolkeuze gaat nu via een scherm

PROVINCIE UTRECHT - Sint Maarten mijdt de drukte in Utrecht, burgemeesters dubben over ons kerstdiner en vuurwerk tijdens Oud en Nieuw lijkt toch echt te worden verboden. In Corona Vandaag zetten we elke dag de meest relevante ontwikkelingen rond het coronavirus in de provincie Utrecht voor je op een rij.

Talkshow over schoolkeuze

Leerlingen van groep acht en hun ouders kunnen dit jaar nauwelijks een middelbare school binnenstappen voor een uitgebreide voorlichting. Maar hoe maak je dan een goede schoolkeuze? Het Minkema College in Woerden heeft daarom een talkshow opgenomen om zo toch een goed beeld van zichzelf neer te zetten.
Minkema College prijst zichzelf aan in talkshow
Het Minkema geeft ondanks de pandemie toch voornamelijk les op op school. Schooldirecteur Arjan van der Wart is niet op voorhand tegen digitaal onderwijs. "Maar face to face werkt toch beter", zegt hij. "Dan kunnen we veel sneller zien of een leerling het allemaal snapt. Ook is het belangrijk voor leerlingen om contact met elkaar te hebben."

Bemoedigende cijfers

De cijfers zijn ook vandaag weer bemoedigend. Het aantal nieuwe coronagevallen in ons land stijgt niet zo snel meer als in voorgaande weken. Het afgelopen etmaal zijn er 4709 positieve tests gemeld. Dat zijn er bijna duizend minder dan de 5696 van zondag, maar nog altijd wel meer dan in augustus. Utrecht is met 314 nieuw ontdekte besmettingen de derde veiligheidsregio in de ranglijst, na Rotterdam-Rijnmond (618) en Midden- en West-Brabant (382).
Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde - van 14 naar 9, maar er zijn zes nieuwe sterfgevallen te betreuren. Overigens is het niet zeker of die coronapatiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms worden de statistische gegevens pas later doorgegeven.
In de vier grote Utrechtse ziekenhuizen liggen nu 175 mensen. Sinds afgelopen zaterdag zijn daar 16 bedden vrijgekomen. In deze interactieve graphic vind je de aantallen coronapatiënten van de afgelopen drie dagen. Tik bovenaan op 2 of 3 om de cijfers te zien voor de afdelingen intensive care of voor de overige ziekenhuisafdelingen.

Binnenkort weer deuren open

De verwachting met deze cijfers is dat zwembaden, musea, theaters, bioscopen, pretparken, dieren en ook bordelen binnenkort weer de deuren kunnen openen. De locaties moesten vanwege het hoge aantal nieuwe coronabesmettingen voor veertien dagen dicht. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht dat twee weken wel genoeg zal zijn.
Voor een verdere versoepeling is het nog te vroeg, vindt Kuipers. Eerst moet het RIVM berekenen hoe de cijfers zich zullen ontwikkelen en wat de gevolgen kunnen zijn. Dat is slecht nieuws voor onder meer de horeca en veel stilgelegde sportcompetities.

Sint Maarten, de film

Net als Sinterklaas houdt ook Sint Maarten dit jaar geen parade door de oude binnenstad van Utrecht, en de traditionele lampionnentocht van kinderen langs de deuren is afgelast. Wie op zijn minst nog zelf lampionnen in elkaar wil knutselen mag gebruik maken van materialen die zijn overgebleven van workshops die door corona niet door konden gaan.
Utrecht viert Sint Maarten dit jaar niet op straat
Als troost voor het gemiste lichtjesfeest zenden RTV Utrecht en UStad woensdag vanaf 19.00 uur De Ronde van Sint Maarten @Home uit. Het programma komt ook op onze website te staan.

Vuurwerkverbod

Hoe we de feestdagen na Sinterklaas kunnen vieren is nog niet duidelijk. De 25 voorzitters van de veiligheidsregio's praten daar vanavond over in het Veiligheidsberaad. Uit eten met Kerst is in ieder geval nog onzeker. Vorige week sprak het beraad zich al wel uit tegen het afsteken van vuurwerk. Volgens Haagse bronnen bereidt het kabinet zich inmiddels voor op een algeheel verbod tijdens de jaarwisseling, om zo de hulpdiensten wat te ontlasten.
Er wordt ook overlegd over een steunpakket voor de bedrijven die door zo'n verbod zouden worden getroffen. Als je behalve grote importeurs en vuurwerkspecialisten ook bijvoorbeeld fietsenwinkels, gereedschapszaken en tuincentra die vlak voor de jaarwisseling vuurwerk 'erbij' verkopen kom je al gauw op zeker 1400 bedrijven. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland moet een aantal daarvan vrezen voor een faillissement.

Bonussen en boetes

De acht buitengewoon opsporingsambtenaren van Zeist krijgen 300 euro netto. De gemeente geeft ze een eenmalige bonus, om ze te waarderen voor hun werk dat sinds de coronacrisis een stuk lastiger is geworden. Burgemeester Koos Janssen spreekt van een prestatie van formaat en volgt met de gratificatie voorbeelden van gemeenten als Utrecht, die al eerder een boa-bonus toe hebben gezegd.
Dat de boa's en andere handhavers het er druk mee hebben viel ook afgelopen week niet te ontkennen. De politie heeft in het hele land 1202 mensen bekeurd die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Een boete kost je sinds vorige maand geen 390 euro meer maar 95 euro. Ook gaven politieagenten 1655 waarschuwingen. Het aantal boetes en waarschuwingen is hoger dan een week eerder.

Minder treinen

De NS houdt vanaf vandaag weer een aantal treinen uit het spoorboekje binnen. Reden is de forse terugloop in passagiersaantallen. Ook valt er vaker personeel uit door ziekte of quarantaine.
Het aantal treinen wordt teruggebracht naar 90 procent van de normale dienstregeling. Op elk traject blijft minimaal twee keer per uur een trein rijden. Er worden dus geen lijnen opgeheven, zo verzekert de NS.

Coronavaccin

Het wachten is natuurlijk op een coronavaccin dat uitkomst biedt. Het vaccin dat de Amerikaanse farmaceut Pfizer op de Nederlandse markt wil brengen is er voorlopig nog niet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen laat weten dat er eerst duidelijkheid moet zijn of het wel werkt en of het opweegt tegen de risico's. Daarvoor wacht het CBG op de officiële gegevens die ingediend worden bij het Europees medicijnagentschap EMA.
Pfizer zegt zelf dat het vaccin volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is in het voorkomen van een besmetting. Het bedrijf wil spoedig een aanvraag indienen bij de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA om het middel op de markt te brengen. Voordat dit kan moet nog wel een laatste testfase van het onderzoek zijn afgerond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.