Vijfheerenlanden vreest sluiting spoedeisende hulp: 'Waar moeten we dan heen?'

VIJFHEERENLANDEN - In Vijfheerenlanden wordt gevreesd voor de sluiting van de spoedeisende hulp van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Inwoners van Leerdam, Meerkerk en Ameide zijn daarop aangewezen.
Vijfheerenlanden vreest voor schrappen spoedeisende hulp
Het zogenoemde Houtskoolplan Acute Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de aanleiding voor de zorgen. In dit discussiestuk staat hoe de spoedzorg in Nederland beter, toegankelijker en betaalbaarder kan worden geregeld. De nadruk daarbij ligt op het verminderen van spoedeisende hulpposten (SEH's) en samenvoegingen met huisartsenposten. Hoewel het ziekenhuis niet bij naam wordt genoemd, wordt in Vijfheerenlanden gevreesd dat de plannen vooral streekziekenhuizen zoals in Gorinchem treffen.

Petitie

Een petitie om de sluiting van de spoedeisende hulp in Gorinchem te voorkomen, is al zo'n 13.000 keer getekend. "Als de Haagse plannen voor centralisatie van (acute) zorg doorgaan, kunnen patiënten uit onze regio straks niet meer in het Beatrixziekenhuis terecht en zullen ze naar onder meer Dordrecht, Rotterdam of Nieuwegein/Utrecht moeten uitwijken", schrijven de initiatiefnemers.
De ChristenUnie in Vijfheerenlanden heeft een brief ondertekend aan vertegenwoordigers van de landelijke ChristenUnie met de oproep om zich in te blijven zetten voor een volwaardig streekziekenhuis mét goede acute zorg. "We zijn het kruispunt van Nederland. Door het toegenomen verkeer en de files op de A2, A27 en A15 staat de bereikbaarheid van de zorg hier onder druk", zegt fractievoorzitter Dico Baars.

Kwaliteit

"Het Beatrixziekenhuis is een kleinschalig, sterk en krachtig ziekenhuis en is al een aantal keer uitgeroepen tot beste ziekenhuis. De mensen zijn ermee vertrouwd en de mentaliteit spreekt hen aan", zegt Baars. "Het moet niet alleen gaan om aantallen, bedden en efficiency, maar ook over wat een ziekenhuis betekent voor de regio. Verder vrezen we dat ná het afschalen van de spoedeisende hulp ook de kraamzorg onder druk komt te staan. Dit is geen gezonde ontwikkeling voor de levensvatbaarheid van het streekziekenhuis."
In de plannen van het ministerie worden geen namen van ziekenhuizen genoemd. De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) noemt de conclusie dat de spoedeisende hulp van het Beatrix Ziekenhuis moet sluiten voorbarig. De ChristenUnie vindt het protest dat nu gaande is juist uitstekend getimed. "Niets is in een wet vastgelegd en nu kunnen we er nog over praten. Zo werkt democratie. Hoe meer mensen zich laten horen hoe beter."
De Nederlandse vereniging van Spoedeisende hulpartsen bekijkt de plannen met argusogen en vindt dat de kwaliteit van de zorg leidend moet zijn en niet de financiën. Waarnemend voorzitter David Baden zegt dat veel spoedeisende hulpposten verdwijnen als de houtskoolschets realiteit wordt.

Zorgelijk

"In de toekomstplannen van het ministerie van VWS over de organisatie van de acute zorg, wordt de definitieve sluiting van een aantal SEH's aangekondigd", staat op de site van de vereniging. "Daarvoor in de plaats komen dan vestigingen waarin 'laag complexe zorg' wordt aangeboden. De NVSHA vindt dat zeer zorgelijk omdat in acute situaties een goed bereikbare SEH met daarachter een volledig geoutilleerd ziekenhuis met dag en nacht opname mogelijkheden, operatiekamers en een IC, van groot belang is. We worden in deze COVID-19-crisis op een keiharde manier geconfronteerd met onvoldoende SEH-capaciteit. Daar moeten we van leren."
In Meerkerk klinkt intussen gemor van bezorgde inwoners. "Als de spoedeisende hulp in Gorinchem dichtgaat, is dat de grootst mogelijke onzin", zegt een van hen. "In geval van nood is dit de eerste post waar je naartoe moet. Waar moet je anders heen? Naar Nieuwegein? Hoe moet ik daar dan komen zonder vervoer of ouderenbus? De MolenHopper rijdt daar niet heen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.