Vuurwerkhandelaar Gert blijft door verbod met 400.000 kilo vuurwerk zitten

UTRECHT - Geen gillende keukenmeiden, geen sierfonteinen en geen 'ooooh en aaaaah' van het toekijkend publiek. Als het aan het kabinet ligt wordt er dit jaar tijdens Oud en Nieuw geen vuurwerk afgestoken. Burgemeesters in de regio zijn er blij mee, vuurwerkhandelaren vrezen veel inkomsten mis te lopen.
Gert Breeschoten in zijn vuurwerkopslag in Veenendaal.
Gert Breeschoten in zijn vuurwerkopslag in Veenendaal. © RTV Utrecht/ Hannah Cammeraat
Willem Duijst uit Woerden handelt al 15 jaar in vuurwerk en zag de bui al hangen: "Je ziet het bij de horeca, ze grijpen alles aan om het (corona - red.) onder controle te krijgen. Daar kun je natuurlijk over discussiëren of dat in dit geval heel veel had gescheeld, maar zo langzamerhand nemen ze je zo'n beetje alle vreugde af."

Hard getroffen

Het kabinet overlegt deze week over een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk komende jaarwisseling. Gisteren werd al duidelijk dat zo'n verbod er hoogstwaarschijnlijk komt, maar vooral de compensatie van de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel, is nog onderwerp van gesprek. Ons bedrijf staat op de kop, zegt importeur Gert Breeschoten uit Veenendaal. "Onze handel is gekocht in China, wij hebben de bunkers voor een deel vol liggen en er zijn containers vol met handel onderweg. Nu moeten wij maar weer zien dat we dat kwijt gaan raken, volgend jaar. Dat ziet er voor de branche desastreus uit."
Vuurwerkverkopers bang voor vuurwerkverbod
De redenering achter een verbod is dat de hulpdiensten vanwege de coronacrisis al overbelast zijn, en zij de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk er slecht bij kunnen hebben. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer spraken zich er al voor uit.

Makkelijker

In Soest hadden ze zelf al een afsteekverbod afgekondigd en burgemeester Rob Metz denkt dat de oudjaarsnacht voor de politie nu veel soepeler gaat verlopen. "Het zal zeker niet het eerste jaar 100 procent gehandhaafd kunnen worden, want degenen die het niet leuk vinden en willen provoceren, zullen dat zeker gaan doen, maar het is wel veel gemakkelijker om te handhaven. Als het niet mag is het makkelijker om legaal en illegaal vuurwerk uit elkaar te halen. Nu is het gewoon allemaal illegaal en verboden."
Volgens de burgemeester kunnen 'heel veel mensen probleemloos vuurwerk afsteken', maar zijn er tegelijkertijd ook net iets teveel bij wie het wel mis gaat. Dat kunnen we er nu niet bij hebben, zegt hij: "Onze ziekenhuizen kunnen dat op dit moment niet aan, ik denk dat we daar heel veel respect voor moeten hebben, voor die afweging."

Buitenland

Vuurwerkimporteur Gert Breeschoten uit Veenendaal vindt dat te kort door de bocht en vermoedt dat liefhebbers nu uitwijken naar het buitenland en daar vuurwerk gaan kopen. Met alle risico's van dien: "In Duitsland mag knalvuurwerk nog steeds en vanuit België kan men veel zwaarder vuurwerk halen, dan in Nederland. En dan krijg je nog de Oost-Europese landen erbij, daar kun je gewoon alles kopen wat je hebben wil. Het aantal letsels kon nog wel eens toe gaan nemen."
Het kabinet praat vandaag verder over het vuurwerkverbod en wil het besluit pas naar buiten brengen als de steunmaatregelen vuurwerkbranche geregeld zijn. Dat is waarschijnlijk vrijdag het geval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.