RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Scheepjesbrug moet terug naar Meerkerk: 'Het hoort bij de historie van het dorp'


MEERKERK - De Kraneschipbrug, voor Meerkerkers beter bekend als de 'Scheepjesbrug', ligt al jaren niet meer in het dorp. Toch zijn de meeste inwoners de brug nog niet vergeten.

 De Scheepjesbrug. De Scheepjesbrug. | Foto: RTV Utrecht

Het is een unieke brug want het dek ligt op bootjes, het is de enige drijvende brug in Nederland. Het principe is hetzelfde als de bekende Pontjesbrug op Curaçao. Nadat Meerkerk de brug niet meer gebruikte is het bouwwerk in de jaren negentig naar Rotterdam gegaan. Daar ligt de brug nu nog steeds, maar als het aan Meerkerk ligt komt de brug gewoon terug 'naar huis'.

Reportage: Meerkerkers zien hun brug graag terugkomen uit Rotterdam


Oude brugwachter mist 'zijn' brug
Ook de oude brugwachter van de Scheepjesbrug denkt nog wel eens terug aan de tijd dat hij in Meerkerk op de brug werkte. "Het was leuk werk, het is gezond werk want je bent altijd buiten", vertelt Arie de Keijzer. Op één van de foto's uit zijn eigen archief staat hij bij de brug met een brief. Het was één van de acties van inwoners om de brug te behouden. Arie de Keijzer: "Heel de gemeente Meerkerk was ertegen dat de brug wegging. Er zijn wel meerdere keren acties geweest."

 Brugwachter Arie de Keijzer bij de Scheepjesbrug in Meerkerk Brugwachter Arie de Keijzer bij de Scheepjesbrug in Meerkerk | Foto: Archieffoto Arie de Keijzer

De brug kan alleen gebruikt worden door voetgangers en fietsers. De Keijzer: "Het was in het begin een brug voor de boeren. Aan de andere kant van het water lagen namelijk de weilanden waar de boeren de koeien hadden lopen. En omdat de brug er lag hoefden ze niet ver om te lopen om bij de weilanden te komen."

 De Kraneschipbrug was tot 1989 in gebruik in Meerkerk De Kraneschipbrug was tot 1989 in gebruik in Meerkerk | Foto: Archieffoto Arie de Keijzer

Van Meerkerk naar Rotterdam
In 1989 is de Kraneschipbrug buiten gebruik gesteld. De brug werd met de hand bediend en kon niet worden omgebouwd tot een brug die op afstand bestuurd kon worden. Dat was de wens want dat was goedkoper. Het bouwwerk werd niet gesloopt omdat het een unieke brug in Nederland is.

In 1997 ging de brug naar Rotterdam, naar het Maritiem Museum. Sinds die tijd ligt de brug in de Leuvehaven in het centrum van de stad. Het museum heeft de brug onder de voorwaarden overgenomen dat het nog wel toegankelijk moet blijven voor publiek. Ook moet het museum de brug restaureren en zorg dragen dat de authenticiteit van de brug zo min mogelijk wordt aangetast.

 Akte van Schenking Akte van Schenking | Foto: Archieffoto Arie de Keijzer

Brug onderhouden of wegdoen?
Volgens Sabrina Kers, projectmanager van de gemeente Rotterdam is de Kraneschipbrug sinds december 2019 in het bezit gekomen van de gemeente Rotterdam: "We zijn hard aan het nadenken wat we willen met deze brug. We hebben hem vorig jaar laten keuren en er moet behoorlijk wat gebeuren in het onderhoud", vertelt Kers.

Afgelopen jaren is de brug wel onderhouden op operationeel niveau, zodat hij gebruikt kon blijven. Maar nu er een grootschalige renovatie nodig is, is het voor Rotterdam de vraag of het de investering nog waard is. Want naast het onderhoud is er nog een ander vraagstuk waar de gemeente Rotterdam zich over buigt. De gemeente wil de oversteek voor fietsers op deze plek verbeteren en misschien moet dat met een andere brug. Kers: "Dat onderzoeken we om twee redenen. Dit stukje stad is namelijk een stuk drukker geworden de laatste jaren. Er worden hier woontorens gebouwd en dus zoeken we naar betere fietsroutes voor de bewoners. Daarnaast is deze brug voor fietsers niet super makkelijk begaanbaar."

Het fietsen op de brug is dan misschien lastig, de Kraneschipbrug zorgt volgens Kers in Rotterdam wel voor een bijzondere beleving: "Het is één van de weinige plekken in de binnenstad waar je zo dicht bij het water kunt komen."

 De Scheepjesbrug ligt nu in de Leuvehaven in Rotterdam De Scheepjesbrug ligt nu in de Leuvehaven in Rotterdam | Foto: RTV Utrecht

Korte levensduur
In 2017 heeft de gemeente de brug laten keuren. Uit het rapport bleek het object nog een levensduur van vijf jaar te hebben. De tijd begint dus de dringen voor de Scheepjesbrug.

"Normaal sparen we voor het onderhoud van onze bruggen, maar we hebben deze brug pas een half jaar in ons bezit. Dus als we deze brug willen gaan onderhouden moeten we wel onderzoeken hoe we dat kunnen gaan betalen", aldus de projectmanager van de gemeente. "Maar een nieuwe brug kost ook heel veel geld. Dus we zijn nog niet op het punt dat we kunnen zeggen 'Meerkerk heb hem maar terug', of 'hij blijft zeker behouden in Rotterdam'."

BIKKELS
In Meerkerk heeft een groep jongeren die bekend stonden als de 'Bikkels' destijds een streek uitgehaald met de brug toen bekend werd dat de brug uit het dorp zou verdwijnen. Gerrit Verhoef, Dirk den Hertog en Michel Snoei halen samen herinneringen op. "Het moet in de nacht van oud en nieuw in '88 geweest zijn dat we de brug hebben verplaatst" zeggen de mannen.

Gerrit Verhoef: "De brug gingen ze weghalen en de bewoners in het dorp waren toch wel een beetje in paniek ervan. Toen hebben we met elkaar in een gekke bui gezegd, laten we de brug weghalen. 's Nachts waren we tot een uur of vier op een feest met z'n allen en toen dachten we 'laten we het nu maar eens gaan doen'." De jongens hebben de brug in een paar uur een kilometer verplaatst, naar het eilandje vlakbij het centrum van het dorp.

De mannen uit Meerkerk zijn het er wel over eens. Als Rotterdam de brug niet meer wil hebben, dan moet het zeker terugkomen naar het dorp. Gerrit: "Historisch gezien hoort de brug gewoon bij Meerkerk, dus hij moet gewoon terugkomen. Dirk den Hertog: "Het zou heel mooi zijn als hij terugkomt. Het is een historisch monument en met de nieuwe plannen die er zijn voor het eiland, denk ik dat het heel leuk is."

Volgens Meerkerker Wim Mulckhuijse is inderdaad de plek bij het 'eilandje' perfect voor de brug als het terugkomt naar het dorp. Wim: "Ik zou het eilandje graag aantrekkelijk willen maken voor de hele gemeenschap. Er kan een zwemplek komen en een strandje voor de jeugd en bijvoorbeeld een theehuisje. Zodat we volop van die mooie plek kunnen genieten."

De plannen van Mulckhuijse zijn al een paar jaar oud. In 2017 zijn er al plannen van die strekking gepresenteerd aan de gemeenteraad van toen nog de gemeente Meerkerk.

 In 2017 is er een plan gemaakt waarbij de brug naast het eiland bij het dorp ligt In 2017 is er een plan gemaakt waarbij de brug naast het eiland bij het dorp ligt | Foto: Wim Mulckhuijse

Of de plannen voor het eiland uitgewerkt gaan worden dat is nog niet bekend. Toch maakt dat de mannen niet uit. Arie de Keijzer: "Als de brug maar vast hierheen komt. De rest komt wel! In ieder geval niet weggooien en naar Meerkerk brengen die brug."

Sabrina Kers sluit niet uit dat de brug weggaat uit Rotterdam: "Maar ook voor de mensen van Meerkerk geldt dat je de brug nog wel moet gaan opknappen als je het wilt hebben, want hij is niet meer in een al te beste staat."

Wat de kosten zijn voor het onderhoud van de brug is nog niet helemaal duidelijk. Kers: "Het verval zie je aan het dek, maar er is wellicht ook verval wat je niet direct kunt zien. De scheepjes liggen al sinds de jaren '90 in het water. We weten niet hoe dat er aan de onderkant en van binnen uitziet. Het zou best kunnen dat je daar ook wat aan moet doen."

Volgens Sabrina Kers denkt de gemeente Rotterdam hard na: "Eind 2022 dan gaat de brug dicht als er niet iets geregeld is. Dus we moeten het voor die tijd weten."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -