OM eist twee maanden cel na ongeluk, verdachte onvindbaar

© Kalhh via Pixabay
UTRECHT - Als twee bestuurders door rood rijden met een ernstig ongeluk tot gevolg, wie heeft dan schuld? Dat was de belangrijkste vraag vanochtend tijdens een rechtszaak over een aanrijding tussen een bestelbus en een bromfiets in Utrecht, waarbij de bromfietser zwaargewond raakte.
Op 29 augustus reed de 26-jarige bestuurder van een PostNL-bus vanaf de Lageweideviaduct op de kruising met de Atoomweg op de voorsorteerstrook voor linksafslaand verkeer. De bestuurder sloeg echter niet af, maar reed rechtdoor de Isotopenweg op. Het verkeerslicht stond op dat moment al ruim 20 seconden op rood. Een 33-jarige bromfietser die de kruising overstak werd vol geraakt en raakte zwaargewond.

Allebei door rood

Technisch onderzoek, camerabeelden en getuigenverklaringen bevestigen dat de bestuurder van de bestelbus fout zat en bovendien te hard reed: tussen de 52 en 58 km/u. Hij had de bromfietser niet opgemerkt en remde pas na de klap. Maar ook de man op de bromfiets zat fout. Zijn verkeerslicht stond ruim een seconde op rood en hij had geen rijbewijs.
Volgens de officier van justitie hebben beide bestuurders schuld, maar het OM verwijt de bestuurder van de bestelbus aanmerkelijk gevaarlijk rijgedrag. Hij nam onverantwoorde risico's op het drukke kruispunt op het industrieterrein. De man, die in Den Haag schijnt te wonen, is sinds het ongeluk onvindbaar. Hij was niet in de rechtbank aanwezig en werd ook niet door een advocaat vertegenwoordigd.
Ik ben mijn gezondheid kwijt. Voor de rest van mijn leven ben ik een kwetsbare oude man.
Zwaargewonde bromfietser

Intensive care

De 33-jarige man op de bromfiets liep onder meer een gescheurde aorta, gescheurde milt, een klaplong en gebroken ribben op. Hij lag dagenlang op de intensive care en zal nooit meer helemaal de oude worden. Hij vordert daarvoor een schadevergoeding van 37.000 euro. "Ik ben mijn gezondheid kwijt. Voor de rest van mijn leven ben ik een kwetsbare oude man", zei hij in zijn slachtofferverklaring. Daarin erkende hij dat hij zelf ook onoplettend was geweest.

Verdachte onvindbaar

Als de bestelbusbestuurder wordt gevonden, gaat hij mogelijk gelijk de cel in. Het OM eist twee maanden gevangenisstraf tegen hem en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar. De materiele schade van beide partijen kan volgens de advocaat van het slachtoffer tegenelkaar worden weggestreept.
Omdat beide betrokkenen schuld hebben aan het ongeluk, vindt de officier van justitie de schadevergoeding die het slachtoffer eist te ingewikkeld om in deze strafzaak te behandelen. Zij vindt dat hij daarvoor naar de civiele rechter moet stappen.
De advocaat van het slachtoffer is het daar niet mee eens. De verdachte heeft er volgens hem zelf voor gekozen onbereikbaar te blijven voor politie en justitie, weg te blijven uit de rechtszaal en zich niet te laten vertegenwoordigen door een advocaat. De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op 24 november uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.