"Belastingdienst discrimineert watersport"

DRIEBERGEN - De Hiswa in Driebergen zegt dat de belastingdienst de watersportbranche discrimineert omdat zeil en vaarscholen hoge btw-tarief van 19 procent moeten berekenen. Vrijwel alle sportactiviteiten worden met 6 procent btw belast.
Volgens Hiswa geeft de Belastingdienst als reden dat watersport niet in een gebouw of sportaccommodatie plaatsvindt.
"Dat strookt niet met de geest van de wet om sporten te stimuleren", zegt Geert Dijks van de Hiswa. "Het inschrijfgeld voor de vierdaagse is sinds kort ook belast met 6 procent btw. Er is voor ons geen enkele reden om de accommodatie van een zeil- of vaarschool fiscaal anders te interpreteren."
De brancheorganisatie meent dat gemakzucht de oorzaak is voor het hogere belastingtarief. Dijks: "De fiscus beweert dat toepassing van het btw-tarief van 6 procent voor zeil- of vaarles niet goed controleerbaar is omdat een belastinginspecteur niet het water op kan om te kijken of er daadwerkelijk zeil- of vaarles wordt gegeven."
De Hiswa zegt de handhaving ook prima administratief kan gebeuren.

RECHTBANK

Het ministerie van Financiën weerspreekt dat sprake zou zijn van discriminatie. Volgens een woordvoerster heeft de rechtbank in Leeuwarden in een recente uitspraak nog bepaald dat het geven van zeillessen niet onder het verlaagde tarief voor de omzetbelasting valt.
De rechtbank baseert zich op een Europese btw-richtlijn, die een verlaagd tarief kent voor het recht gebruik te maken van sportaccommodaties. Zeillessen vinden hoofdzakelijk plaats op openbaar water en vallen daarom niet onder het verlaagde tarief, aldus de woordvoerster.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.