Econcern vraagt uitstel van betaling aan

UTRECHT - Het duurzame energiebedrijf Econcern dreigt kopje onder te gaan door de kredietcrisis. De ambitieuze onderneming liet dinsdag weten dat ze in Nederland uitstel van betaling heeft aangevraagd om een oplossing te vinden voor haar financieringsproblemen.
In Utrecht wilde het bedrijf in het Stationsgebied een groot nieuw kantoor bouwen, de Aurora. Dit zou het meest duurzame gebouw van Nederland moeten worden. Ontwikkelaars NS Poort en Evelop zoeken nu naastig naar een nieuwe huurder. Ook de Palmtorens die Econcern in Nieuwegein wilde bouwen staan nu onder druk.
De precieze omvang van de financiële problemen is niet bekend. Econcern stelde in een korte verklaring dat financieringsfaciliteiten op 1 april zijn verlopen. Overleg met banken en aandeelhouders over nieuwe financiering heeft tot dusver geen oplossing opgeleverd. Uitstel van betaling geeft de directie meer tijd om die te vinden. Tot de aandeelhouders behoren onder meer Rabobank, Delta Lloyd en SHV.
Econcern verwierf vooral bekendheid met het enorme windmolenpark Prinses Amalia voor de kust van IJmuiden, dat vorig jaar juni is geopend. De onderneming uit Utrecht heeft in vele landen projecten op het gebied van duurzame energie in gang gezet.
Tot vorig jaar najaar leken de bomen tot aan de hemel te groeien, toen de olieprijs recordhoogtes had bereikt, en bedrijven en overheden steeds meer op zoek gingen naar alternatieve energiebronnen. Topman Ad van Wijk, die in 1984 ook aan de basis stond van Econcern, kreeg meerdere keren lof toegezwaaid voor de groei die zijn geesteskind doormaakte.
Econcern liet vorig jaar herhaaldelijk weten voor 2012 te mikken op een omzet van 8 miljard euro in 2012, terwijl de inkomsten in 2007 nog geen half miljard euro bedroegen. Om deze sprong te kunnen maken, was wel 10 tot 12 miljard euro nodig voor investeringen in projecten.
In februari dit jaar werd duidelijk dat de kredietcrisis Econcern hard had geraakt. Banken waren niet meer bereid om veel geld te steken in projecten van het bedrijf. De ambities werden daarom omlaaggeschroefd. Begin april meldde de onderneming tweehonderd van de ongeveer 1400 banen te moeten schrappen om de
economische neergang het hoofd te bieden.
economische neergang het hoofd te bieden.
Econcern was dinsdag niet bereid om een verdere toelichting te geven op de gang van zaken.