Hij komt, hij komt... maar dan net even anders dan voorgaande jaren

PROVINCIE UTRECHT - Vanwege corona mogen alle evenementen dit jaar dan afgelast zijn, het sinterklaasfeest gaat in onze provincie gewoon door. Gemeenten kiezen er voor om de goedheiligman niet groots te onthalen in de haven maar de intocht digitaal te organiseren.
"Komende zaterdag is er een film op internet te zien", vertelt Robbert Oelp. Hij nam in Stichtse Vecht het initiatief voor een digitale intocht. "Daarna is er een online interactief gedeelte. Je kunt daar iets doen met Sinterklaas. En wat dat is? Dat vertelt de kinderburgemeester in de film."
Op deze kaart vind je veel digitale intochten, Sinterklaas-journaals en andere gezelligheid online. Weet je nog een initiatief in jouw stad of dorp? Voeg de link toe, dan zetten wij hem voor je op de kaart.

Livestream

In Leerdam is ook een intocht dit jaar. Ook hier geen duizenden verkleumde kinderen langs de kant of een optocht door de stad, maar een livestream via Facebook. "Kinderen gaan zien hoe Sinterklaas binnenkomt. Hoe en waar is nog een verrassing", schrijft de organisatie van het Leerdammer sinterklaasfeest. "Dat moet geheim blijven. Maar we laten jullie niet stikken. Al die kindjes die langs de lijn hebben gestaan, daar zijn we er gewoon weer voor. Kijk dus naar de livestream op 21 november."
Gemeenten in onze provincie houden digitale sintintochten

QR-codes en een talkshow

'Digitaal' is het sleutelwoord dit jaar: sint-soaps via internet, interactieve webites of een live gestreamde talkshow zoals in Baarn. "We richten een kamer in het pietenhuis in en als studio. Vanuit die studio zenden we onze talkshow live uit", vertelt Wouter Eijbaard van het sinterklaascomité in Baarn.
In IJsselstein pakken ze het weer wat anders aan. Daar hebben ze een route uitgestippeld met QR-codes. "Vanaf 15 november zijn er 35 filmpjes in omloop", vertelt Hans Herweijer van de plaatselijke Sint Commissie. "Wat is er leuker dan met uw kinderen een wandeltocht door IJsselstein te maken?", vult de lokale hulpsint aan. "En wat komt u tegen? Een poster met een QR-code. Die kunt u scannen en dan krijgt u een heel leuk filmpje te zien."
Herweijer: "We hopen dat kinderen, ouders en grootouders er net zoveel plezier aan beleven als voorgaande jaren. En hoe het volgend jaar gaat worden? We hopen natuurlijk dat we dan weer binnen kunnen komen zoals gewend."

Digitaal strooien

Tja, want het blijft toch het leukste om de sint en zijn pieten in het echt te zien, ze een handje te kunnen geven en een verlanglijstje of een tekening. En, misschien wel het belangrijkste: een handje strooigoed te krijgen. Hoe doen ze dat: digitaal pepernoten strooien? Robbert Oelp: "Wij hebben daar nog geen oplossing voor, maar de sint vast wel. Hoe hij dat doet? Daarvoor moet je de film kijken."
In de stad Utrecht komt sinterklaas zondag aan. Vanaf 12.00 uur is dat te zien bij RTV Utrecht en op de website.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.