Nieuwe burgemeester Utrecht vanavond bekend, volg het straks live bij RTV Utrecht

© Joris Kuijper
UTRECHT - De Utrechtse vertrouwenscommissie is eruit: ze weten wie de nieuwe burgemeester van Utrecht moet worden. Althans, bijna. Vanavond stelt de commissie twee personen voor aan de gemeenteraad. De vijfenveertig leden van de raad maken vervolgens een keuze wie het wordt.
De verwachting was dat de openbare vergadering over de nieuwe burgemeester vanaf 21.00 uur zou beginnen, maar de besloten vergadering die eraan vooraf gaat, is met zeker een half uur vertraagd. RTV Utrecht zendt de vergadering vanavond rechtstreeks uit op zowel de regionale zender als op UStad. Ook via de website, YouTube en Facebook is de vergadering te volgen.
De afgelopen maanden heeft de vertrouwenscommissie in het diepste geheim met een aantal kandidaten sollicitatiegesprekken gevoerd. Het is onduidelijk met wie dat was. In totaal hebben 27 kandidaten gesolliciteerd op de vacature van burgemeester van Utrecht. Elf vrouwen en zestien mannen. Twintig van deze kandidaten hebben dagelijks bestuurservaring in het openbaar bestuur. Vier sollicitanten zijn geen lid van een politieke partij. Er hebben zes VVD'ers, zes D66'ers, vijf PvdA'ers en vier CDA'ers geschreven. Van twee kandidaten is onbekend of zij lid zijn van een politieke partij.
Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft een eerste selectie gemaakt en een aantal van de kandidaten doorgestuurd naar de vertrouwenscommissie. In de wandelgangen zingen veel namen rond. Zo is het panel van de Podcast Stadhuisplein ervan overtuigd dat Stientje van Veldhoven een goede kans maakt. Zij is nu nog staatsecretaris Infrastructuur en Waterstaat en lid van D66, maar zegt zelf in Den Haag te blijven.
Partijgenoot Alexander Pechtold werd veel genoemd, maar ook hij heeft laten dat hij niet gesolliciteerd heeft. RTV Utrecht-verslaggever Iris Tasseron heeft zich in de wandelgangen begeven en gepraat met diverse ingewijden. Haar conclusie is dat het waarschijnlijk een bestuurlijk zwaargewicht wordt, mogelijk iemand die nu burgemeester is in een plaats met meer dan honderdduizend inwoners.

Profielschets

Burgemeester Jan van Zanen vertrok in juni naar Den Haag, Peter den Oudsten is op dit moment waarnemend burgemeester van Utrecht. Er is daarna een profielschets opgesteld waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen: charismatisch, sensitief en verbindend. En inwoners hebben in een peiling aangegeven dat ze een voorkeur hebben voor een vrouw.
De besloten vergadering, waarin de twee laatste kandidaten aan de raad worden voorgelegd, begon om 19.30 uur vanavond. Die vergadering zou naar verwachting een uur duren. Rond 21.00 uur zou de openbare vergadering beginnen waarin de opvolger van oud-burgemeester Jan van Zanen bekend gemaakt zal worden, maar dit is dus vertraagd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.