Touringcarbedrijf Pouw bouwt nu coronatestbussen: 'Fijn dat we kunnen bijdragen'

© RTV Utrecht
VIANEN - Door de coronacrisis is er niet meer zoveel vraag naar reizen met een touringcar. Bij vervoerder Pouw in Vianen hebben ze daarom ruimte om bussen om te bouwen tot corona-testbussen en vervolgens rijden ze die ook nog naar de plekken waar ze nodig zijn. "Het is wat anders, maar niet minder leuk."
Chauffeur Louis stuurt de bus geroutineerd door Vianen, normaal zitten er schoolkinderen achter hem, op weg naar een attractiepark. Nu parkeert hij de bus op plekken waar mensen getest moeten worden. "Fijn dat we weer bezig zijn na zo lang stilzitten en mooi dat we kunnen bijdragen aan deze covidperiode."

Stadsbus

De GGD zet landelijk tien nieuwe coronatestbussen in. Dat zijn omgebouwde stads- en bestelbussen die naar gebieden rijden waar plotseling veel vraag is naar testen, bijvoorbeeld omdat daar een uitbraak van corona is.
"Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien", aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Afhankelijk van de vraag op de locatie, worden de bussen uitgerust met aanvullend materieel. Het gaat om vijf omgebouwde stadsbussen en vijf omgebouwde bestelbussen.

Sleutelen

Directeur Johan Pouw zegt dat ze bij zijn bedrijf al langer bussen ombouwden, naast het touringcarvervoer. Bij deze opdracht was er wel veel haast bij, maar gelukkig is de deadline gehaald. Gisteren stond de eerste testbus al in Hillegom, de komende weken zullen ze vaker op pad gaan.
Vandaag waren ze nog wel even aan het sleutelen aan de bureaustoel, die stond eerst los, maar moet nu vastgemaakt worden in de bus. "De GGD heeft bij nader inzien toch liever een vaste stoel, dus we zijn nu even aan het kijken hoe hoog we die maken, zodat de klant, als hij iets in zijn neus krijgt, niet makkelijk wegdraait."
Bij Pouw Vervoer sleutelen ze nog even verder aan de testbussen

Testunit

De bussen zijn lichtblauw met geblindeerde ramen. Er staat met grote letters 'Mobiele testunit' op. De bussen, die voorheen op reguliere lijnen reden, zijn nu doormidden gedeeld, met voorin een soort kantoortje waarin getest kan worden. Achterin is een ruimte waar de testers koffie kunnen drinken en hun persoonlijke spullen neer kunnen zetten. "Zo hebben we een schone en een vuile werkruimte."
De bussen zijn in tweeën verdeeld, de rode stopknoppen zijn nog wel zichtbaar.
De bussen zijn in tweeën verdeeld, de rode stopknoppen zijn nog wel zichtbaar. © RTV Utrecht
De GGD'en kunnen via een speciaal telefoonnummer een beroep doen op de mobiele testunits en de landelijke schil van testpersoneel. De chauffeurs bij Pouw zitten klaar om de bussen dan naar de locatie te rijden. Chauffeur Louis heeft er zin in en zegt ook niet bang te zijn voor een mogelijke besmetting. "Ik sta niet direct in contact met de mensen. Mijn enige taak is de bus naar een juiste locatie te sturen en zorgen dat de medewerkers van de testunit hun werk kunnen doen. Wij zijn er klaar voor."
Touringcarchauffeurs rijden nu op de testbus: "Wij zijn er klaar voor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.