Corona vandaag: aantal besmettingen in regio fors gedaald en steun voor boa's

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe besmettingen neemt af en daarmee krijgen de ziekenhuizen weer wat meer lucht. Maar de gedeeltelijke lockdown zal nog wel een tijdje voortduren, met alle gevolgen van dien. In onze rubriek 'corona vandaag' vatten we de ontwikkelingen samen.
In de provincie Utrecht zijn in de afgelopen week 3291 mensen positief getest op het coronavirus. Vorige week waren dat er nog 5275 en de week daarvoor 6090. Bunschoten en Lopik telde relatief de meeste besmettingen. Bekijk de situatie per gemeente.
Hoewel de cijfers over een lange periode dalen, werden over het afgelopen etmaal weer meer positieve testen geteld: 400. Dat zijn er 87 meer dan gisteren. Utrecht (99) en Amersfoort (54) telden de meeste nieuwe gevallen. Daarna volgen Vijfheerenlanden (27), Stichtse Vecht (21), Woerden en De Bilt (beiden 20).
In Bunschoten was de besmettingsgraad lange tijd erg hoog, maar het aantal nieuwe positieve dagen is daar al een tijdje aan het afnemen. De gemeente telde over het afgelopen etmaal 14 nieuwe besmettingen.
Ook landelijk gaat het de goede kant op. Afgelopen week werden ruim 43.600 positieve coronatests geregistreerd. Dat is aanzienlijk lager dan vorige week. Toen meldde het RIVM 64.087 positieve coronatests over zeven dagen. De week daarvoor registreerde het instituut een recordaantal van 67.542 nieuwe gevallen.

Reproductiegetal

Dat het coronavirus zich steeds langzamer verspreidt zien we terug in het reproductiegetal. Dit is gedaald tot onder de 1, en dat is voor het eerst sinds half juni. Het getal staat nu op 0,91. Dat betekent dat 100 besmette personen 91 anderen besmetten, die op hun beurt ongeveer 83 anderen aansteken.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 22 afgenomen, van 2317 tot 2295, en is nu weer op hetzelfde niveau als zondag. De afname deed zich vooral voor op verpleegafdelingen. Op de intensive cares liggen nu 598 covid-patiënten, 2 minder dan maandag.

Vuurwerkhandelaren vrezen strop

Geen gillende keukenmeiden, geen sierfontijnen en geen 'ooooh en aaaaah' van het toekijkend publiek. Als het aan het kabinet ligt wordt er dit jaar tijdens Oud en Nieuw geen vuurwerk afgestoken. Burgemeesters in de regio zijn er blij mee, vuurwerkhandelaren vrezen veel inkomsten mis te lopen. Zoals Gert uit Veenendaal.
Vuurwerkhandelaar Gert blijft door verbod met 400.000 kilo vuurwerk zitten

Touringcarbedrijf bouwt nu coronatestbussen

Door de coronacrisis is er niet meer zoveel vraag naar reizen met een touringcar. Bij vervoerder Pouw in Vianen hebben ze daarom ruimte om bussen om te bouwen tot corona-testbussen en vervolgens rijden ze die ook nog naar de plekken waar ze nodig zijn. "Het is wat anders, maar niet minder leuk."

U-OV laat minder bussen rijden

U-OV past de dienstregeling aan, die door de coronacrisis flink onder druk staat. "We zien de effecten van de coronapandemie en de quarantaineregels in de beschikbaarheid van onze chauffeurs", meldt de vervoerder.

Bonus voor Amersfoortse boa's

Ook de boa's in Amersfoort krijgen 300 euro bonus als blijk van waardering voor hun werk de afgelopen periode. Eerder kregen de collega's in Utrecht al een extraatje. Vorige week liet minister Grapperhaus weten dat politiemedewerkers zo'n coronabonus zouden krijgen, maar voor boa's geldt deze beloning niet, tot verbazing van de Boa-bond. Gemeenten kiezen er nu soms voor om zelf deze beloning toe te kennen. De bonus in Amersfoort komt erbij op het salarisstrookje van december.

Fraude met corona-bonusregeling

De FIOD heeft een 25-jarige man uit Utrecht aangehouden voor fraude met de corona-bonusregeling. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man geprobeerd om ruim 3 miljoen aan subsidies voor zorgpersoneel te incasseren. Daarnaast probeerde hij misbruik te maken van de steunregeling voor ondernemers.
De verdachte liep vorige maand al tegen de lamp, omdat de Belastingdienst al een paar valse aangiften van de man had ontvangen. Dat was reden voor een strafrechtelijk onderzoek. Inmiddels is de man voorgeleid aan de raadkamer en de voorlopige hechtenis is verlengd met 90 dagen.

Utrecht steunt inwoners

De gemeente Utrecht stuurde vandaag een ansichtkaart naar alle ruim 180.000 huishoudens in de stad. Met de kaart wil de gemeente de inwoners een hart onder de riem steken.
De kaart is een variant op een iconische poster van Dick Bruna uit 1986, waar toen de tekst "Utrecht stad naar mijn hart op stond". Deze nieuwe coronavariant verscheen tijdens de eerste golf in april achter veel Utrechtse ramen.

Burgemeester Leusden

Dagelijks interviewen we een Utrechtse burgemeester over de ontwikkelingen omtrent corona. Vanmorgen spraken we Gerolf Bouwmeester van Leusden.

Ontslaggolf bij FrieslandCampina

Zuivelconcern FrieslandCampina schrapt circa duizend banen vanwege de coronacrisis. Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren. Of er ook banen verdwijnen op het hoofdkantoor in Amersfoort is onbekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.