15 maanden cel en tbs voor aanslag met vuurwerkbom in Bunschoten

Bunschoten-Spakenburg/Amersfoort - Een 21-jarige man uit Bunschoten is veroordeeld tot vijftien maanden cel en tbs met voorwaarden omdat hij een vuurwerkbom liet afgaan bij het huis van zijn ex-schoonfamilie. Daarnaast heeft hij zijn ex-vriendin en haar familie ook bedreigd in appjes en telefoongesprekken.
Vorig jaar op 6 november werden bewoners van de Sweelinckstraat in Bunschoten opgeschrikt door een explosie. Van een huis in de straat was de voordeur verwoest en glasscherven vlogen in het rond. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.
Wraakzuchtige ex
De familie die in het getroffen huis woont, was er al snel van overtuigd dat Dave L., de ex-vriend van de dochter, wat met de explosie te maken had. Hij had al langere tijd ruzie met zijn ex-vriendin en haar familie en bedreigde hen ook telefonisch.
De vermoedens van de familie werden bevestigd na de aanhouding van Jeffrey K. Hij verklaarde de aanslag gepleegd te hebben in opdracht van Dave. Die zou daarmee wraak hebben willen nemen op de vader van zijn ex, die hij verantwoordelijk hield voor de relatiebreuk. Hoewel Dave zelf altijd heeft ontkend dat hij betrokken was bij de vuurwerkbom, vindt de rechtbank de verklaring van Jeffrey en ander bewijsmateriaal overtuigend.
Volgens de rechtbank heeft de man grote schade veroorzaakt bij zijn ex en haar familie. Zowel materieel als psychisch. "Als de bewoners op dat moment niet in de woonkamer maar in de hal waren geweest, was er bij hen zeer waarschijnlijk lichamelijk letsel geweest. Zij hoorden veilig te zijn in hun eigen huis en dat rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan."
Kans op herhaling groot
Een psychiater en psycholoog oordeelden eerder dat de man verstandelijk beperkt is en dat hij meerdere persoonlijkheidsstoornissen heeft. Ook is hij verslaafd aan cocaïne. Volgens de deskundigen is de kans op herhaling groot als de man geen behandeling krijgt.
De rechtbank is het daarmee eens en heeft de man daarom tbs met voorwaarden opgelegd. Dat moet een stok achter de deur zijn voor hem om aan zichzelf te werken en niet opnieuw in de problemen te komen. Daarnaast is een celstraf van vijftien maanden opgelegd.
Het Openbaar Ministerie had eerder drie jaar celstraf en tbs geëist. De rechtbank komt op een lagere celstraf uit omdat er gekeken is naar straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd.