Kraanmachinist ontdekt skelet tijdens werkzaamheden: 'Dit maak je niet iedere dag mee'

© RTV Utrecht / Isabella Hesselink
UTRECHT - Een bouwvakker heeft een bijzondere vondst gedaan tijdens graafwerkzaamheden aan de Oudwijkerdwarsstraat: een graf met een menselijk skelet erin. De stoffelijke resten stammen vermoedelijk uit de achttiende eeuw.
"Je vindt wel eens vaker iets in de grond, maar je maakt niet dagelijks mee dat je een heel skelet vindt", vertelt kraanmachinist Michiel Stunnenberg. Tijdens de werkzaamheden stuitte Sunnenberg met zijn graafmachine op de vondst. Hij vertelt: "Mijn collega's en ik hebben het skelet met een schep vrijgemaakt en toen kwamen de tanden tevoorschijn. We wisten dat we iets aparts hadden gevonden."
Het skelet is waarschijnlijk zo'n driehonderd jaar oud, vertelt archeoloog Jeroen van der Kamp. "Wij hebben in het graf ook een pijpenkop uit de achttiende eeuw gevonden. Hierdoor weten wij dat het graf uit die eeuw of begin negentiende eeuw stamt."

Mysterieus

Op een paar botten na is het skelet compleet. Volgens Van der Kamp is er wel iets geks mee aan de hand. Naast de voeten is een losse tand gevonden en het rechter bovenbeen mist. Net als de meeste ribben, waarvan twee bij het bovenbeen zijn aangetroffen. Dat vindt Van der Kamp vreemd: "Ik heb geen flauw idee wat daarmee is gebeurd."
Ook de plek van de vondst is ongewoon. In de achttiende eeuw werden mensen bij een kerk of klooster begraven. Maar op de plek van de vondst heeft nooit een kerk of klooster gestaan. Van der Kamp denkt wél dat de persoon op een christelijke manier is begraven. "Met een hand gekruist over de borst en met het lichaam en hoofd naar het westen", vertelt hij. "Dit soort begravingen komen wij vaker tegen, alleen de locatie is heel gek."
De botten van het skelet worden uit de grond gehaald en gaan daarna naar een specialist. Van der Kamp: "We hopen erachter te komen of het om een man of vrouw gaat en hoe oud de persoon was. Heel misschien kunnen wij ook vaststellen waaraan deze persoon is overleden, maar dat is vaak moeilijk." Als er meer bekend is over de stoffelijke resten, gaat de vondst naar het archeologisch depot.
Bouwvakker vindt skelet midden in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.