RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: corrupte agent uit Vianen verkocht ook politie-uniformen aan criminelen

VIANEN/MAARSSEN - Een politieman uit Vianen die wordt verdacht van corruptie en het doorspelen van informatie aan criminelen, zou ook politie-uniformen hebben verduisterd en doorverkocht. Dat maakten de officieren van justitie bekend tijdens een tussenzitting in het proces tegen de man.

De 44-jarige Orm K. zou van criminelen ruim 53.000 euro hebben aangenomen voor zijn diensten. De twee officieren van justitie willen dat hij dat geld inlevert en hebben een ontnemingsvordering ingediend.

Het OM heeft nog niet veel details prijsgegeven over de verdenkingen tegen de agent. De politie kwam hem op het spoor door het hacken van de EncroChat-server. Dit heeft ook in veel andere onderzoeken een schat aan bewijsmateriaal opgeleverd. K. zou vanaf 2018 vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan criminelen, onder wie ene Richard. Van deze Richard en anderen zou hij ook geld hebben aangenomen.

Trauma en wrok
Volgens de verdachte, die de zaak via een videoverbinding vanuit de gevangenis volgde, zat hij destijds psychisch in de knoop. Daarvoor zou hij ook behandeld moeten worden. "Ik heb heel erg spijt, schaam me voor de dingen die ik heb gedaan" zei hij met gebroken stem. Hij voegde daaraan toe dat hij zijn vroegere collega's op de ziel heeft getrapt met zijn handelen en dat dit niet goed te praten is.

Het lijkt erop dat Orm K. jaren geleden een trauma heeft opgelopen en wrok is gaan koesteren tegen zijn werkgever. "Vijf of zes jaar geleden liepen binnen de organisatie een aantal onderzoeken tegen me. Ik had toen weg moeten gaan en voor mijn eigen geluk moeten kiezen", zei hij vandaag. Volgens zijn advocaat wil hij nu schoon schip maken, hij zou daarom goed meewerken aan het onderzoek.

Gevaar op herhaling
Volgens de verdachte is hij tot nieuwe inzichten gekomen en heeft hij zijn verblijf in de gevangenis aangepakt als een grote resetknop. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hem het proces in vrijheid af te laten wachten, maar dat werd door de rechtbank afgewezen. Het OM verzette zich er ook fel tegen, omdat de kennis en ervaring die K. heeft van de politie-organisatie nog steeds erg interessant is voor criminelen en hij opnieuw in de fout zou kunnen gaan gaan.

"Hij heeft kentekens van auto's op naam van de politie doorgegeven en het werk van collega's verstoord. Dat hij dit twee jaar lang in een soort van waas heeft gedaan is niet aannemelijk", zei een van de aanklagers. Het feit dat K. met een PGP-telefoon met communiceerde bewijst volgens het OM "dat hij met een professionele aanpak een serieuze speler was in criminele circuit."

Het strafdossier van duizenden pagina's is inmiddels klaar. De zaak tegen de corrupte politieman wordt op 8 december inhoudelijke behandeld bij de rechtbank in Utrecht. Dan komt het OM ook met en strafeis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -