Sharon Dijksma (PvdA) nieuwe burgemeester van Utrecht: 'Humor en nuchtere volksaard spreken me aan'

© ANP
UTRECHT - Sharon Dijksma is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht. De 49-jarige PvdA-politica is nu nog wethouder in Amsterdam. "Ik ben heel trots en vereerd", vertelt ze aan RTV Utrecht.
Eerste reactie Sharon Dijksma
Woensdag is er een gesprek met de commissaris van de koning. Het streven is dat Dijksma nog voor januari aan de slag gaat. Of de benoeming van de voormalig staatssecretaris unaniem was, blijft geheim, evenals de naam van de andere kandidaat waarop de raad kon stemmen.
De bekendmaking kwam later dan gepland, maar werd met luid applaus ontvangen in de raad. En Dijksma zelf meldde zich nog even via Zoom met een korte reactie, zoals je terug kan zien in onze livestream.
Vrijwel meteen na de openbare raadsvergadering kreeg RTV Utrecht Dijksma aan de telefoon. "Als je burgemeester kan worden van zo'n mooie, grote stad kan je niet anders dan heel blij zijn. Ik ben ontzettend trots en vereerd. Graag kom ik snel met mijn gezin in Utrecht wonen en ik kijk er naar uit om de Utrechters te leren kennen en te ontmoeten, ook al zal dat in deze coronatijd anders gaan dan we gewend zijn."
Ik krijg een extreme stroom aan berichten. Familie en vrienden heb ik nauwelijks kunnen spreken
Dijksma
Het was een spannende dag voor Dijksma. "Je zit toch te wachten tot ze eruit zijn en het verlossende woord komt. Ik krijg nu een extreme stroom aan berichten. Familie en vrienden heb ik nauwelijks kunnen spreken."
Dijksma zegt dat ze veel met Utrecht heeft. "Ik ben hier voor mijn werk heel veel geweest en heb als staatssecretaris nog het nieuwe station geopend samen met de koning. Wat me aantrekt is dat het een gezellige opbloeiende stad is met veel uitdagingen. Een stad van nuchtere inwoners met humor."
"Dijksma is een sterke en zeer ervaren bestuurder", stelt de vertrouwenscommissie. "Haar brede netwerk past bij de ambitie van Utrecht en biedt ook kansen in de lobby, wat nodig is om partners te betrekken bij het oplossen van groeipijnen. Ze ziet kansen om onze sterke positie verder uit te bouwen, bundelt daarbij de krachten van alle Utrechters en heeft tegelijkertijd gevoel voor de knelpunten die met groei gepaard kunnen gaan."
De commissie heeft er daarnaast vertrouwen in dat Dijksma zal handelen "met praktische wijsheid, zelfbewust is en laat zien wat ze doet ten dienste van anderen". "Ze is zichtbaar, energiek en benaderbaar. En staat zo symbool voor het vertrouwen in onze gezamenlijke toekomst. Voor alle Utrechters. We kijken uit naar de samenwerking met haar."
Loopbaan

Sharon Dijksma (1971) is sinds mei 2018 wethouder in Amsterdam. Ze is geboren in Groningen en begon haar politieke loopbaan in 1992 bij de Jonge Socialisten. Ze werd in 1994 als drieëntwintigjarige gekozen als Kamerlid, op dat moment het jongste lid ooit. Van 2007 - 2010 en van 2012-2017 was Dijksma Staatssecretaris van achtereenvolgens Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Economische Zaken (EZ, met name voor landbouw) en Infrastructuur en Milieu (IM, met name voor milieu) in diverse kabinetten.

De vertrouwenscommissie stelde in een besloten raadsvergadering twee kandidaten voor, waarna de 45 gemeenteraadsleden hun stem uitbrachten. De aanbeveling gaat nu naar minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Formeel benoemt uiteindelijk koning Willem-Alexander de burgemeester.
In totaal deden 27 kandidaten afgelopen zomer een gooi naar het burgemeesterschap van Utrecht na het vertrek van Jan van Zanen naar Den Haag: elf vrouwen en zestien mannen. Na een selectie door commissaris van de koning Hans Oosters sprak de vertrouwenscommissie in het diepste geheim met een aantal sollicitanten, waarna dus twee kandidaten overbleven.
Peter den Oudsten blijft tot de installatie van Dijksma waarnemend burgemeester van Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.