RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Dijksma is heel anders dan Van Zanen, maar dat is prima'


UTRECHT - Energiek, benaderbaar en een door de wol geverfd bestuurder. Zo wordt Sharon Dijksma getypeerd door de vertrouwenscommissie. De PvdA-politica is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht. We peilden de reacties.

Reacties op voordracht Sharon Dijksma als nieuwe burgemeester van Utrecht


De wethouders in Utrecht zijn in ieder geval tevreden. "Met de voordracht van Sharon Dijksma krijgt Utrecht een ervaren en betrokken bestuurder die als burgemeester een belangrijke rol speelt in het verbinden van alle inwoners en ondernemers in Utrecht. Juist in deze moeilijke tijden als gevolg van het coronavirus is dit belangrijker dan ooit. Wij kijken ernaar uit om samen met de burgemeester verder te werken aan de ontwikkeling van onze stad."

GroenLinks
"De gemeenteraad heeft haar met volle overtuiging voorgedragen", zegt Heleen de Boer (GroenLinks), voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Ze is warm en benaderbaar en kan mensen verbinden. Daarnaast heeft ze een heel breed netwerk en is ze zeer ervaren."

VVD
Dimitri Gilissen (VVD), plaatsvervangend voorzitter van de vertrouwenscommissie, zag na Van Zanen niet opnieuw een partijgenoot burgemeester worden. "Je zoekt het schaap met de vijf poten. Ik weet niet of die bestaat, maar met Sharon Dijksma hebben we een hele goede gevonden. Ze is van een andere politieke kleur, maar we beoordelen haar op haar daden en niet op haar achtergrond. Ik heb er vertrouwen in dat ze voor iedereen in Utrecht een goede burgemeester kan zijn."

Stemverhoudingen geheim
Of de benoeming van Dijksma unaniem was, blijft geheim. Evenals de naam van de andere kandidaat waarop de raad kon stemmen. Was het dan een moeilijk debat, want de bekendmaking liet wat langer op zich wachten dan gepland? "Ook daar zeggen we niks over. Dat hoort niet. Dat we de tijd hebben genomen vanavond zegt niets daarover", aldus Gilissen.

PvdA
PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth: "Ik ben heel blij met deze ervaren vrouw die van veel betekenis kan zijn voor de stad. Ik ken haar en ze is een heel charmante en innemende bestuurder. Het is heel iemand anders dan Van Zanen, maar dat is prima."

D66
Jony Ferket, fractievoorzitter D66: "We gingen voor de beste kandidaat en dat is Sharon Dijksma." Over de D66-kandidaten die hebben gesolliciteerd wil ze niks zeggen. "Het zou mooi zijn als iemand van D66 een keer zo'n mooie post krijgt, maar ik heb ook altijd gezegd dat de politieke kleur ondergeschikt is. Ik verwacht echt dat Sharon Dijksma de onafhankelijke burgemeestersrol op zich neemt. Het is een open en doortastende dame."

CDA
"Er zijn 26 kandidaten teleurgesteld, maar wij zijn blij dat Sharon Dijksma naar Utrecht komt", zegt CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren. "De stad heeft gezegd: we willen een verbindende en stevige, ervaren bestuurder. En dat is Sharon Dijksma."

PVV
"Ik ben tevreden met deze burgemeester", reageert Henk van Deķn van de PVV. "Ik hoop dat ze de Groningse nuchterheid meeneemt, de Twentse gastvrijheid en de bluf uit Amsterdam. Het is verder vooral belangrijk dat ze met haar hart naar Utrecht komt."

Dijksma is de derde vrouwelijke burgemeester van Utrecht. Het is de bedoeling dat ze nog dit jaar aan de slag gaat.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -