Sharon Dijksma nieuwe burgemeester Utrecht: 'Blijven bouwen aan deze fantastische stad'

© ANP
UTRECHT - Tijdens haar carrière werd ze meerdere keren gevraagd voor een bepaalde politieke functie, maar haar sollicitatie voor het burgemeesterschap in Utrecht was puur een eigen keuze. Dat vertelde Sharon Dijksma vanochtend op Radio M Utrecht. De PvdA-politica werd gisteravond voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht. Ze volgt Jan van Zanen op, die eerder dit jaar naar Den Haag vertrok.
"Heel vaak overkomen je dingen. Ik ben als bewindspersoon een paar keer gevraagd voor een functie, dan loop je niet rond met de gedachte daarop te solliciteren, maar dan krijg je een telefoontje dat soms verwacht en soms onverwacht is. De laatste twee keren toen ik staatssecretaris was in het kabinet-Rutte, was dat beide keren een verrassing. (...) Dat overkomt je dan, maar voor Utrecht heb ik zelf kunnen kiezen en dat is wel heel erg mooi."

'Zenuwachtig'

Voor Dijksma was het gisteren een enerverende dag. "Ik was wel echt zenuwachtig. Het is natuurlijk een spannende procedure, waarbij je hoort of je het wordt of niet. Dat komt tot een ontknoping en dan nog is het heel spannend, want je weet dat een ander iemand ook op die voordracht staat."
Na de bekendmaking ontving ze een vloedgolf aan reacties. "Het is een soort trein die langstrekt van telefoontjes en appjes. Mijn telefoon is letterlijk ontploft gisteravond, dus ik vermoed dat ik vandaag nog uren bezig ben om alle mensen een antwoord te sturen."

'Stad in bloei'

Dijksma vindt Utrecht een fantastische stad. "Het is een G4-stad, dus dat betekent dat je heel veel impact met zo'n stad kunt hebben en andersom dat je ook veel kunt betekenen, samen met het college en de gemeenteraad. Het is een stad in bloei: we zien bijvoorbeeld dat er enorm veel woningen bij gaan komen. Maar je ziet ook dat het stationsgebied veel vooruitgang heeft laten zien. In een tijd die voor veel mensen donker is, is dat hopelijk een mooi perspectief: dat we wel blijven bouwen aan deze stad. Ik hoop daar met mijn ervaring en netwerk een goede bijdrage aan te kunnen leveren."
Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer Dijksma aan de slag gaat in Utrecht. Eerst moet ze haar werkzaamheden als wethouder in Amsterdam afronden. Zodra dat is gebeurd, wil de PvdA'er kennis gaan maken met de stad. "Dus dat wordt veel kopjes koffie drinken met alle raadsleden en de collega-wethouders, vooral virtueel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.