Deel Amersfoortse oppositie loopt boos weg uit vergadering: 'We hadden geen keuze'

Raadsvergadering Amersfoort meerdere keren stilgelegd voor overleg
Raadsvergadering Amersfoort meerdere keren stilgelegd voor overleg © Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - Een hectische raadsvergadering gisteravond in Amersfoort. Meerdere raadsleden liepen halverwege weg, omdat ze vinden dat alle 39 raadsleden moeten kunnen stemmen over moties en amendementen. Vanwege de coronapandemie kan dat niet, sommige raadsleden zitten al maanden thuis.
Amersfoort2014 maakt zich er al maanden boos over dat niet iedereen mee kan doen met de stemmingen. Fractievoorzitter Menno Fousert bracht het punt opnieuw ter sprake nadat hij had gehoord dat SP-raadslid Smits niet kon komen vanwege een coronatest. "We stemmen over punten met grote impact op buurten zoals het Soesterkwartier en de Zangvogelweg en we stemmen over de begroting. Wij snappen het niet en wij stappen daarom uit deze vergadering." Daarop voegde Fousert de daad bij het woord.

Burgemeester betreurt weglopen

Burgemeester Bolsius liet weten het besluit om weg te lopen te betreuren, maar dat er eerder is gekozen voor fysiek vergaderen in Amersfoort. "Los van corona kan er altijd ziekte zijn en dat heeft geleid tot het voorstel om fysiek te blijven vergaderen. Punt. Deze stad moet ook in coronatijd bestuurd blijven."
Volgens Fousert zijn er ook andere mogelijkheden, bijvoorbeeld door het debat wel zoveel mogelijk fysiek te voeren, maar om de besluitvorming online te doen. "Op die manier kan ieder raadslid z'n stem laten horen. Gisteren zaten vijf raadsleden thuis."
Weglopen als je je zin niet krijgt, dat is bijna kinderachtig.
Maarten Flikkema (VVD)
Amersfoort2014 verliet de vergadering dus, even later gevolgd door de Lijst Molenkwamp, Lijst Sanders en een raadslid van de SP. De VVD reageerde woedend op het weglopen: "We hebben allemaal te maken met de ziekte in onze omgeving, maar we hebben een modus gevonden om de democratie in de stad op gang te houden. Kies je voor democratie of kies je ertegen? De partijen die nu weglopen kiezen tegen de democratie", aldus een boze Maarten Flikkema.
Terugkijkend op gisteravond benadrukt Flikkema zijn standpunt. "We werden overvallen. Ik snap dat je goede besluitvorming wil en dat wil ik ook. Als we op een andere manier besluiten willen gaan nemen dan moeten we dat bespreken, maar het zo op tafel gooien en als je je zin niet krijgt weglopen, dat is bijna kinderachtig."

'Krokodillentranen'

Fousert ziet dit anders. "De VVD zit nu te huilen alsof ze overvallen zijn, maar we zeggen dit al acht maanden. Ik vind het belachelijk dat er raadsleden zijn die al maanden niet hebben kunnen stemmen. Door deze opstelling."
Wel of niet stemmen leidde tot een pittige discussie tussen de overgebleven raadsleden. Uiteindelijk ging de vergadering door en werd er ook gestemd. Onder meer de begroting werd aangenomen en die kan dus naar de provincie Utrecht worden gestuurd.

Hoe nu verder?

De VVD verwacht niet dat besluiten de komende tijd op een andere manier worden genomen. "Tenzij er door het virus een andere situatie ontstaat," zegt Flikkema. "We moeten erbij stilstaan of we het op een veilige manier fysiek kunnen doen. Als het antwoord nee is, dan moeten we een andere modus gaan vinden."
Menno Fousert hoopt dat er binnenkort een gesprek volgt. "Wat gisteren is gebeurd, is slecht voor iedereen, dat is geen oplossing. Wegblijven is ook geen oplossing, ik denk dat de enige oplossing een goed gesprek is. Hoe gaan we ervoor zorgen dat 39 raadsleden hun stem uit kunnen brengen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.